מוליכים למחצה: לימודי התקני מוליכים למחצה במסגרת תואר בהנדסה

התקני מוליכים למחצה חוללו מהפכה בעולמנו ושינו את חיי האנושות מקצה לקצה כבר בראשית המחצית השנייה של המאה ה-20, עד כי קשה לדמיין את חיינו ללא התקנים אלו. מאז שתכונותיהם המיוחדות של חומרים מוליכים למחצה התגלו הם מהווים המפתח לכמעט כל יישום באלקטרוניקה, כאשר הייחודיות שבהם טמונה בבקרה ובשליטה על אותות חשמליים.

מוליכים למחצה – שימושים ויישומים

מה שהחל עם הטרנזיסטור, המשיך עם המעגלים המשולבים והגיע למעבדים קוונטים, ואפשר יישומים ושימושים רבים שנראים לנו מובנים מאליהם כיום. בין היישומים של מוליכים למחצה ניתן לציין: מחשבים, טלוויזיות, מכוניות, מעבורות חלל, תקשורת לוויינית, שירותי תקשורת ואינטרנט, טלפונים ניידים, מערכות אנרגיה מתחדשת, שעונים, קונסולות, מצלמות ועוד.

מוליכים למחצה הם אלו שהפכו את המחשבים לקטנים, מהירים וחזקים יותר והם מצויים במכשירים רפואיים ומצילים חיים. מוליכים למחצה הופכים רכבים לבטוחים יותר, הם מסייעים בפיתוח החומרה שנמצאת בבסיס למידת מכונה ואלגוריתמי בינה מלאכותית, ומאחר שהם נמצאים כמעט בכל מכשיר חשמלי – הם אחראים על הפיכת חיינו לנוחים יותר והפיכת בתינו לחכמים יותר.

 

לקבלת מידע נוסף בנושא לימודים אודות מוליכים למחצה בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן, צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם.

 

אז מה הם מוליכים למחצה?

כדי להבין מה הם מוליכים למחצה (Semiconductor), נציג 3 סוגי חומרים מרכזיים, תוך התייחסות בלעדית לתכונת המוליכות החשמלית שבהם או העדרה:

  1. חומרים מוליכים – חומרים אלו מוליכים חשמל בכל תנאי.
  2. חומרים מבודדים – חומרים אלו אינם מוליכים חשמל.
  3. חומרים מוליכים למחצה – אלו הם חומרים מהטור הרביעי של הטבלה המחזורית, הם לעיתים מוליכים חשמל ולעיתים לא, ולכן ניתן לשלוט בהם ובתכונותיהם במגוון אמצעים. התשובה לשאלה האם חומרים אלו יוליכו חשמל או יבודדו תלויה בתנאים חיצוניים כגון: טמפרטורה (חום/קור), סוג החומר, חשיפה לאור, זיהום ועוד.

דוגמה לחומר מוליך למחצה נפוץ הוא למשל הסיליקון. הסיליקון הוא גבישי ויש לו מבנה של יהלום והוא נמצא ברוב המיקרו-שבבים. אם מחממים אותו הוא מקבל ציפוי של חומר מבודד, אך סיליקון מתפקד גם כחומר המוליך חשמל.

קורס התקני מוליכים למחצה בפקולטה להנדסה

החלק הראשון של קורס התקני מוליכים למחצה מתמקד בתכונות של מוליכים למחצה והחלק השני של הקורס מתמקד בתוכנות של התקני מוליכים למחצה: טרנזיסטורים, דיודה, קבל ועוד.

מטרת קורס התקני מוליכים למחצה היא אפוא הבנת פעולתם ותכונותיהם של התקני מוליכים למחצה. כאשר בתום הקורס תצאו כשאתם יודעים לחשב את תנועותיהם ולהסביר את ההתנהגות של מוליכים למחצה.

בין נושאי הלימוד בקורס: טרנזיסטור, קבל MOS, אלקטרונים וחורים, דיודות, צפיפות, צומת PN, אנרגיית פרמי, מדידות חשמליות, סריגים, מבנה גבישי ועוד.

לימודי התקני מוליכים למחצה במסגרת תואר בהנדסה באוניברסיטת בר-אילן

לימודי מוליכים למחצה הם למעשה מסע אל לב ליבה של הטכנולוגיה המודרנית. במהלך הלימודים מקבלים תובנות על עצם הבסיס של טכנולוגיה, ורוכשים ידע וכלים המאפשרים להניע חדשנות, לפתור בעיות ואתגרים מורכבים ולתרום לאבולוציה של עולם האלקטרוניקה.

מכיוון שהתקני מוליכים למחצה חוצים תעשיות, ונמצאים בכל מקום, מתעשיית הבריאות, הטלקומיוניקציה, התעופה והחלל ועד תעשיות האנרגיה המתחדשת והסלולר, ידע מעמיק בתחום מצייד את הסטודנטים במערך ידע ומיומנויות מבוקש, שניתן ליישמם במגוון תעשיות.

אז אם התקני מוליכים למחצה מעניינים אתכם,  כדאי לדעת שניתן ללמוד נושא זה לעומק במסגרת לימודי הנדסה בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן. קורס התקני מוליכים למחצה הוא חלק אינטגרלי ממסלול תואר בהנדסת חשמל, הנדסת חשמל ומתמטיקה וכן ממסלול הנדסת חומרים והוא מקנה את כל היסודות הנדרשים על מנת להבין לעומק את התחום.

 

לקבלת מידע נוסף בנושא לימודים על התקני מוליכים למחצה בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן, צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם.