תואר ראשון בהנדסת חומרים

לימודי הנדסת חומרים

 

תוכנית לימודי תואר ראשון בהנדסת חומרים בבר-אילן מחויבת לספק לסטודנטים השכלה מקיפה המציידת אותם בידע, מיומנויות ובסיס אתי הדרושים כדי להצטיין כמהנדסי חומרים בנוף המתפתח במהירות ובמגוון טכנולוגית. המשימה שלנו היא לטפח סביבת למידה המטפחת סקרנות, חדשנות, חשיבה ביקורתית ותחושת אחריות אתית חזקה, להכין את הבוגרים לתרום משמעותית לתחום הנדסת החומרים ולהתמודד עם אתגרים חברתיים וטכנולוגיים דחופים.

תוכנית לימודי הנדסת חומרים לתואר ראשון בבר-אילן שואפת לספק בסיס ידע חזק, לקדם למידה מעשית, לעודד חדשנות, לפתח מיומנויות לפתרון בעיות, ללמד אחריות אתית, לעודד שיתוף פעולה בין-תחומי, לצייד בפרספקטיבה גלובלית, לספק בסיס המטפח למידה והתאמה לטכנולוגיות מתפתחות, ללמד מיומנויות תקשורת והכנה לקריירה.

על ידי הקפדה על עקרונות אלו, אנו שואפים לייצר בוגרים שאינם רק מיומנים טכנית אלא גם בעלי היצירתיות, המודעות האתית והלך הרוח השיתופי הנחוצים כדי לתרום לקידום הנדסת חומרים, לעצב את עתיד הטכנולוגיה ולהשפיע לטובה על החברה.

הנדסת חומרים היא תחום מרתק המשלב בין הנדסה למדעי הפיזיקה, הכימיה והמחשב. יש לה יישומים רבים בעולם הטכנולוגיה העילית ובתעשיות המתקדמות, ובלעדי הנדסת חומרים ספק אם היינו נהנים ממחשבים, תקשורת וטלפונים סלולריים, מערכות להמרת אנרגיה, סיבים אופטיים, חיישנים, לייזרים, סוללות, מטוסים ותעופת חלל, מנועים, מסכי LCD, שתלים ופרוטזות, מסתמי לב או שבבים.

מהי הנדסת חומרים ובמה היא עוסקת?

הנדסת חומרים עוסקת בחקירה, גילוי, עיצוב, המצאה, שיפור וכן בבחירה של החומרים הטובים ביותר מתוך אלפי חומרים הזמינים לנו, ביניהם: פולימרים, מתכות, חומרים קרמיים, חומרים מרוכבים, מוליכים, מוליכים למחצה, חומרים מבודדים, חומרים מגנטיים, ננו-חומרים ועוד - על מנת ליצור התקנים, תשתיות, מערכות ומוצרים אופטימליים. כאשר הבחירה בחומר כזה או אחר לצורך פיתוח מוצר מבוססת על מערך שלם של ידע ושיקולים המצויים בארגז הכלים של מהנדס החומרים, לרבות: התכונות הפיזיקליות, הכימיות, האלקטרוניות והמכניות של החומר, הרכב החומר, מבנהו של החומר, מאפייניו הייחודיים ואינטראקציה בין חומרים שונים.

הנדסת חומרים מספקת מענה לאתגרים הנובעים מיחס החוזק למשקל, יחסי גמישות ואלסטיות מול חוזק, היא מתמודדת עם אתגרי בלאי סביבתי, שחיקה והתעייפות מכנית מול עמידות, פועלת למזעור רכיבים אלקטרונים גדולים, והעולם תלוי בהתפתחות הנדסת חומרים גם לצורך ביצוע חישובים קוונטיים מורכבים ולצורך הפקה ואגירה של אנרגיה מתחדשת.

מטרת מסלול לימודי הנדסת חומרים

לימודי הנדסת חומרים בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן, היא תוכנית ארבע שנתית, שנועדה להכשיר מהנדסי חומרים מיומנים, בעלי רף כישורים גבוה במתמטיקה, פיזיקה, תכנות מחשבים ומדע החומרים. הסטנדרט האקדמי הנהוג בפקולטה להנדסה בבר-אילן מציב את בוגרי תואר בהנדסת חומרים בשורה הראשונה עם מהנדסי חומרים בישראל ובעולם, ומאפשר להשתלב בחוד החנית של התעשיות המתקדמות והייטק, להוביל את המחקר בתחום ולנצח על פיתוחים פורצי דרך.

מטרת תוכנית תואר בהנדסת חומרים בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן היא להקנות לסטודנטים ולסטודנטיות ידע אקדמי רחב ומוצק ביסודות המדעיים והטכנולוגיים של מדע החומרים, לפתח מיומנויות המאפשרות להתמודד עם האתגרים הנמצאים בחזית טכנולוגיות החומרים כיום - הן בתעשייה והן בעולם המחקר, וכן להעניק כלים ליישום תכנון הנדסי המספק מענה לצרכים מוגדרים על בסיס שיקולים כלכליים, סביבתיים, תרבותיים, גלובליים וחברתיים ומתוך התחשבות בבטיחות, רווחה ובריאות הציבור.

מגמות התמחות במסגרת תואר בהנדסת חומרים

החל מהשנה השלישית כל סטודנט וסטודנטית במסלול לימודי הנדסת חומרים בבר-אילן יבחרו באחת מארבע המגמות הבאות, בהתאם להעדפתם האישית, כאשר כל אחת מהמגמות משלבת שני אפיקי ידע:

  1. מגמת התקנים חישובי מורכבת משילוב אפיקי הידע: התקנים וחומרים אלקטרוניים ומדע חומרים חישובי – מגמה זו מוכוונת לטכנולוגיות עילית בתחום האלקטרוניקה והאופטו-אלקטרוניקה. היא כוללת בתוכה רקע מבוסס בחומרים והתקנים קוונטיים ומעניקה רקע מדעי-הנדסי עדכני לקראת השתלבות בתעשייה, בחברות הזנק ובתפקידי מחקר ופיתוח.
  2. מגמת התקנים ותהליך מורכבת משילוב אפיקי הידע: התקנים וחומרים אלקטרוניים וכימיה של חומרים – מגמה זו מתמקדת בשיטות סינתזה, אפיון חומרים וננו-טכנולוגיה ומתרכזת בתוכן התהליכי של מהנדסי חומרים בתעשייה.
  3. קיימות ואנרגיה מורכבת משילוב אפיקי הידע: קיימות וחומרים סביבתיים ומדע חומרים חישובי –מגמה זו כוללת קורסים מתחומי הקיימות והאנרגיה ומתחומי הנדסת תוכנה, הנדסת מחשבים, מדעי הנתונים ומדע חומרים. במסגרת מגמה זו ילמדו הסטודנטים יישומי טכנולוגיות חישוב ואלגוריתמים בהנדסת חומרים, ולימוד טכנולוגיות וחומרים תוך דגש על תחום הקיימות וההיבטים הסביבתיים במדע חומרים.
  4. מגמת קיימות ותהליכים מורכבת משילוב אפיקי הידע: קיימות וחומרים סביבתיים וכימיה של חומרים – מגמה זו מעניקה השכלה רחבה בתחומי אנרגיה, איכות הסביבה וטכנולוגיות מתקדמות המבוססות על שימוש חוזר בחומרים, הפקה ופיתוח של חומרים חדשניים עם היבטים סביבתיים. במגמה זו נלמד גם על טכנולוגיות מתקדמות להפקה, המרה והולכת אנרגיה.

לפרטים נוספים על תנאי קבלה לחצו כאן

לקבלת ייעוץ חינם ומידע נוסף בנושא לימודי הנדסת חומרים או להרשמה ללימודי תואר בהנדסת חומרים בפקולטה להנדסה בבר-אילן, צרו עמנו קשר דרך עמוד צור קשר ונחזור אליכם בהקדם.

מגוון רחב של אפשרויות תעסוקה:

מחקר ופיתוח: בוגרי הנדסת חומרים יכולים לשמש מהנדסי מחקר ופיתוח במגוון תעשיות, המובילים גילוי של חומרים חדשים או פועלים לייעול חומרים קיימים. כמו למשל חומרים מורכבים וייחודיים בתחומי החלל והתעופה כגון פיתוח פלדת האלחלד העמידה בטמפרטורות קיצוניות ובעומסים מכניים שפותחה עבור Starship של חברת SpaceX. 

הנדסה בת-קיימא: במאמץ לשימור איכות הסביבה וקיימות, לבוגרי הנדסת חומרים יש תפקיד חשוב; החל מהמצאת פתרונות מחזור ועד פתרונות לשימור אנרגיה, סילוק פסולת ויצירת מקורות אנרגיה ירוקים חלופיים. מהנדסי חומרים הם אלו שהמציאו עבור חברת תחליפי הבשר Beyond Meat אריזות מתכלות והם האמונים של שילוב אלומיניום ופלדה בשלדת המכוניות החשמליות לצורך הגדלת חוזק המכוניות והגברת היעילות האנרגטית שלהן. בנוסף, הם גם אחראים על פיתוח טכנולוגיות של תאים סולאריים המאפשרות לרתום יותר אנרגיה מאור השמש על מנת לקדם פתרונות אנרגיה ברי קיימא.

פיתוח ומחקר ננוטכנולוגיים: בוגרי הנדסת חומרים יכולים להשתלב גם בתעשייה הננוטכנולוגית, להשפיע ולחולל מהפכה במגוון תחומים מרתקים. מהנדסי חומרים מעורבים בפיתוח תרופות המתמקדות באזורים ממוקדים בגוף ומפחיתים תופעות לוואי כמו למשל תרופת הכימותרפיה לטיפול בסרטן - דוקסורוביצין ליפוזומאל. הם מפתחים מכשירי הדמיה וננו-רפואה, לרבות: סריקות CT ו-MRI לשיפור הניגודיות ושדרוג כושר האבחון. הם משפרים יישומים לחלל כגון חיישנים, משכללים מוצרי צריכה כגון בדים עמידים בפני כתמים ומשטחים עמידים בפני שריטות ועוד.
 

למה כדאי ללמוד הנדסת חומרים בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן?

הייחודיות של לימודי הנדסת חומרים בפקולטה להנדסה בבר-אילן באה לידי ביטוי בלימודי טכנולוגיות וחומרים להפקה והמרת אנרגיה תוך דגש על קיימות, במדע חומרים חישובי המיישם עקרונות יסוד מתחום מדעי הנתונים ומקנה ידע בשיטות חישוביות לחיזוי תכונות של חומרים והתאמתם לשימוש בתנאים ייחודיים.

במסגרת לימודי הנדסת חומרים נלמד על שימוש בשיטות חישה מתקדמות הקשורות בנושאים מגוונים, החל מחקלאות מתקדמת ואיכות המים ועד חישה סנסורית בחלל, ניטור גיאופיזיקלי, בדיקת תכונות האטמוספירה, חישה על הקרקע ועוד. נבצע סימולציות המיישמות עקרונות יסוד במכניקה קוונטית, נפתח מודלים לחיזוי תכונות חומרים ונחשב חוזק חומרים ומבנים ברמה האטומית/ננומטרית.

פרויקט גמר - פרויקט הדגל של הסטודנטים

במהלך לימודי תואר ראשון בהנדסת חומרים משלימים הסטודנטים פרויקט גמר, המהווה גולת הכותרת ומעניק הזדמנות להביא לידי ביטוי הן את הידע, המיומנויות והכישורים שנלמדו והן את היצירתיות, הידע ההנדסי ויכולת הביצוע של הסטודנטים. את פרויקט הגמר של כל סטודנט וסטודנטית מלווה חבר סגל בכיר ובמהלכו הסטודנטים יכולים להציג פתרונות ומענים למגוון אתגרים הנדסיים בתחום מדע החומרים.

ללמוד ולחקור במעבדות המציגות את חזית הטכנולוגיה

כפקולטה להנדסה המובילה בתחומה בנוף האקדמי, שמנו לנו למטרה לשמש חממה לטיפוח מהנדסי  החומרים של העתיד, ולשם כך אנו מעמידים לרשות הסטודנטים קומפלקס חדיש ומפואר, עתיר מעבדות מתקדמות המאובזרות להפליא במיטב הציוד והטכנולוגיות, ובכללן: מעבדות כימיה, מעבדת מוליכים למחצה, מעבדת תכונות מכאניות של חומרים, מעבדת תכונות אקוסטיות ותרמיות, מעבדת מטאלורגיה פיזיקלית ומעבדת התקני ננו-אלקטרוניקה.

במסגרת תואר בהנדסת חומרים רוכשים הסטודנטים כלים תיאורטיים, חישוביים ומעשיים במגוון תחומי ידע ודיסציפלינות, ביניהם: פיזיקה וכימיה של החומרים, מתמטיקה, קיימות והיבטים סביבתיים במדע החומרים, חומרים ליישומי טכנולוגיות מידע ותקשורת, אלקטרוניקה, יישומים בהפקה ואגירת אנרגיה, תכנות ושיטות נומריות, מדע חומרים חישובי ועוד.

התואר

תעודת הבוגר תהיה - תואר  בהנדסת חומרים

לצפייה בתכנית הלימודים בהנדסה חומרים

פרטים נוספים על תנאי קבלה לחצו כאן

לקבלת ייעוץ חינם ומידע נוסף בנושא לימודי הנדסת חומרים או להרשמה ללימודי תואר ראשון בהנדסת חומרים בפקולטה להנדסה בבר-אילן, צרו עמנו קשר דרך עמוד צור קשר ונחזור אליכם בהקדם.