תואר ראשון בהנדסת חשמל במגמת הנדסה ביו רפואית
תחום ההנדסה הביו רפואית נמצא בחזית של המחקר והפיתוח באקדמיה ובתעשייה בארץ ובעולם. בשנים הקרובות צפויה עלייה במספר החברות העוסקות בתחום ובעיקר בחברות ליבה הנדסיות שעוברות לפיתוח טכנולוגיות לעולם הרפואה. בהתאמה גדל הצורך במהנדסי חשמל המתמחים בביו רפואה שיבינו את עולם המושגים הרפואי. המגמה החדשה, המוצעת כחלק מהתוכנית להנדסת חשמל, תקנה לבוגריה בסיס הנדסי מעמיק בתחום יחד עם הבנת האתגרים מעולם הרפואה, ותאפשר לבוגריה להגיע לעמדות הובלה באקדמיה ובתעשייה.
כחלק מהתוכנית להנדסת חשמל, התחום של הנדסה ביורפואית עושה שימוש בכלים מתחום ההנדסה לניתוח ופיתוח מערכות ביו-רפואיות כמו: א) טכנולוגיות למדידה ודימות של גוף האדם, ב) כלים לניתוח אוטומאטי של מידע ביו-רפואי רחב היקף (ביג דאטא ורפואה דיגיטלית) לצורך איבחון מחלות ופיתוח תרופות, ג) פיתוח טכנולוגיות לשיקום, ו-ד) מערכות סינתטיות, מרמה תת תאית ועד לרקמות ואיברים מלאכותיים להשתלה.
הנדסה ביו רפואית מביאה עמה הזדמנויות רבות למדע ולטכנולוגיה, כולל: פיתוח ושימוש בטכנולוגיות חדשות כדי לחשוף את העקרונות הבסיסיים של תהליכים ביולוגים במצבי בריאות וחולי, פיתוח יכולות מדעיות לניתוח big data מרקמות ומידול חישובי של פעילות פיזיולוגית ורשתות מטבוליות, ולבסוף, הנדסת ביו רפואה עוסקת גם בשחזור והגברת תפקוד מרמת התא ועד לרמת האיבר השלם במחלות שונות כגון מחלות הסרטן ומחלות לב.
לפרטים ומידע נוסף
למי מיועד התואר החדש במגמת הנדסה ביו רפואית?
מגמת הנדסה ביו-רפואית במסלול תואר ראשון בהנדסת חשמל מתאימה למי שרוצה להיות מהנדס חשמל ורוצה לשלב זאת עם אתגרים מעולם הרפואה והביולוגיה.
מה ההבדל בין המגמה החדשה של הנדסה ביו רפואית למסלול הנדסת חשמל?
השנתיים הראשונות לתואר במגמה החדשה יהיו כמעט זהות לתוכנית הרגילה בהנדסת חשמל. בשנתיים האחרונות לתואר כל החובות של התוכנית הרגילה בהנדסת חשמל ישארו כמו שהם, אבל במקום מסלולי הבחירה ילמדו קורסים בהנדסה ביו רפואית.
לקבלת מידע נוסף בנושא לימודי ביו רפואה ולימודים במגמת הנדסה ביו רפואית במסלול תואר ראשון בהנדסת חשמל, צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם.
מה נותנת המגמה בהנדסה ביו רפואית?
תואר ראשון מלא בהנדסת חשמל ובנוסף חשיפה לאתגרים טכנולוגיים ברפואה וביולוגיה. מבחינת שעות לימוד, העומס במגמת ההנדסה הביו רפואית לא יהיה גדול יותר מהתוכנית הרגילה בהנדסת חשמל.
מה אפשרויות התעסוקה לבוגרי מגמת הנדסה ביו-רפואית?
בוגרי מגמת הנדסה ביורפואית יוכלו להשתלב בתעשייה ובאקדמיה בכל תחומי הביו-טק.
בנוסף, הבוגרים יכולים להשתלב בכל המשרות הטכנולוגיות הפתוחות למהנדסי חשמל.
כך למשל, בוגרי ובוגרות לימודי הנדסת ביו רפואה במסלול הנדסת חשמל יכולים להשתלב בתעשיית המכשור הרפואי, לתכנן, לפתח ולייצר מכשירים מגוונים, מכלי אבחון פשוטים ועד למערכות טיפוליות מורכבות. כמו כן, הם יכולים לשפר מוצרים קיימים כגון מכשירי הדמיה, תותבות, קוצבי לב ומכשור ניתוחי.
הבוגרים משתלבים בהצלחה גם בתעשיות הביוטכנולוגיות ובתעשיית הפרמצבטיקה. שם מהנדסי ביו רפואה תורמים לפיתוח תרופות, מערכות אספקת תרופות, הנדסת רקמות, רפואה רגנרטיבית וטיפולים חדשניים.
בוגרי ובוגרות מגמת הנדסה ביו רפואית משתלבים היטב גם בתחום הטלרפואה ותחום ה-IT של מערכות בריאות. הם מעורבים בפיתוח והטמעה של מערכות מידע, רשומות בריאות אלקטרוניות ופלטפורמות טלרפואיות. כך הם מחוללים מהפכה באופן שבו שירותי הבריאות נצרכים, ומבטיחים מערכות ידידותיות ומאובטחות המסוגלות לטפל בכמויות אדירות של מידע רפואי רגיש ואישי.
בוגרי מגמת הנדסה ביו רפואית יכולים לפתח קריירה באקדמיה ובתחום המחקר. במוסדות מחקר, באוניברסיטאות וסוכנויות ממשלתיות ניתן לערוך מחקרים חדשניים בתחומים כמו ביו-חומרים, ביומכניקה וביואינפורמטיקה. כאשר תגליותיהם מצילות חיים ופורצות דרך. במוסדות חינוך הבוגרים מכשירים את הדור הבא של מהנדסי הביו-רפואה.
בוגרי מגמת הנדסה ביו רפואית עם רוח יזמית יכולים להמשיך לקריירה בסטרטאפים ובמרכזי חדשנות, כשהן מביאים חזון ורעיונות חדשים ומפיחים בהם חיים ועוד.
האם קיימות מלגות הצטיינות למועמדים עם נתוני קבלה גבוהים במיוחד?
כן בהחלט. מועמדים טובים במיוחד למגמת הנדסה ביו רפואית יוכלו לזכות במלגות מיוחדות מטעם הפקולטה וגם מטעם המגמה. בנוסף, למצטיינים יינתן ליווי אקדמי אישי.
תעודת הבוגר תהיה ב"הנדסת חשמל". שם המגמה לא יירשם על גבי התעודה.
תוכנית הלימודים-הנדסת חשמל במגמת ביו-רפואית
מדוע כדאי ללמוד במגמת הנדסה ביו רפואית בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן?
הפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן הוקמה בשנת 2011 וגדלה בקצב מהיר לעומת כל הפקולטות להנדסה בארץ. תוכנית מגמת לימודי הנדסה ביו רפואית היא יחודית לבר אילן ומשלבת לימודי הנדסת חשמל עם מדעי הביולוגיה והרפואה. היא מכסה מגוון רחב של נושאים, ביניהם: הנדסת חשמל, ביו חומרים, הדמיה רפואית, ביואינפורמטיקה, הנדסת רקמות וננוטכנולוגיה ומבטיחה שהסטודנטים יקבלו הכשרה עדכנית ומקיפה.
בלב תוכנית מגמת הנדסה ביו רפואית עומד צוות מכובד של חברי סגל המונה חוקרים בעלי שם הנחשבים למובילים בתחומם. הם נלהבים ללמד ולשתף ומבטיחים שתלמדו מחלוצים בחזית החדשנות הביו-רפואית. הם מביאים ניסיון מהעולם האמיתי ומחקר חדשני לכיתות ומספקים לסטודנטיות ולסטודנטים תובנות חשובות והזדמנויות ללמידה מעשית לאורך כל המסע האקדמי.
הפקולטה להנדסה מצוידת במתקנים חדישים ומעבדות מתקדמות המציעות למידה חווייתית, ביניהן: המעבדה לסופר רזולוציה ודימות, מעבדת VLSI Design Lab, מעבדת הרובוטיקה והמעבדה לעיבוד דיבור- שהיא היחידה מסוגה כאן בישראל ומהבודדות בעולם. הקמפוס מספק סביבה אידיאלית למחקר ולניסוי וגישה לכלים ולטכנולוגיות העדכניות ביותר. הפקולטה להנדסה היא יותר מקום לימוד – היא קהילה תוססת של חדשנות ומהווה זרז לשינוי.
אנו מאמינים כי מחקר הוא אבן יסוד בקידמה ומטפחים מחקר ולמידה בין תחומיים. תוכנית מגמת הנדסה ביו רפואית במסלול הנדסת חשמל מציעה הזדמנויות מחקר רבות המאפשרות לסטודנטים לעבוד על פרויקטים מתקדמים ולשתף פעולה עם עמיתים, מהנדסים וכן עם מומחים בביולוגיה, רפואה, כימיה - על מנת להוביל פתרונות לאתגרי בריאות מורכבים. שיתופי פעולה אלו משקפים את הנעשה בעולם המקצועי ובשוק העבודה ומכינים את בוגרי לימודי מגמת הנדסה ביו רפואית לשגשוג בצוותים רב תחומיים.
יישומי הנדסה ביו רפואית
מגמת הנדסה ביו רפואית משלבת בין הנדסת חשמל לבין ביולוגיה ורפואה ומציעה תחום ייחודי, משפיע ודינמי המשנה את חיינו ומשפר מקצה לקצה את שירותי הבריאות. היא רותמת את הכלים של הנדסת חשמל לפתרון בעיות ביולוגיות, בריאותיות ורפואיות ומובילה חידושים פורצי דרך.
בין הישגיה הרבים של ההנדסה הביורפואית ניתן למנות את הבאים:
- טכנולוגיות הדמיה רפואית: ללא הנדסה ביו-רפואית לא היו לנו כיום MRI, סריקות CT ואולטרסאונד. מכשירים אלו חיוניים לאבחון מחלות ומצבים רפואיים. הם מספקים תובנות מפורטות על גוף האדם, מאפשרות אבחון מוקדם וטיפול מהיר יותר. תודות מכשירים אלו ניתן לחקור את הפעילות המוח בזמן אמת ולהבין הפרעות נוירולוגיות. מהנדסים ביו-רפואיים ממלאים אפוא תפקיד חשוב בשיפור היעילות של טכנולוגיות של מכשירים אלו ובשיפור הרזולוציות שלהן.
- תותבות ואורתוטיקה: התקדמות מרשימה בתחום של מדעי החומרים והרובוטיקה אפשרו פיתוח של איברים תותבים פונקציונליים במיוחד, ונכון להיום יש התפתחויות מדהימות בכל מה שנוגע לגפיים תותבות. עבור מי שאיבד גפיים מדובר בפיתוחים משני חיים. התותבות המודרניות מתוחכמות יותר, משלבות חומרים מתקדמים, חיישנים ורובוטיקה עד כי חלק מהגפיים התותבות ניתנות לשליטה על ידי אותות עצביים המגיעים ישירות מהמוח של המשתמש. מהנדסים מגייסים עקרונות בהנדסה ביו-רפואית כדי לשחזר את הניידות של מי שאיבד את איבריו ומשפרים את איכות חייהם של בעלי מוגבלויות שונות.
- איברים מלאכותיים: תחום נוסף שהנדסה ביו-רפואית הציגה בו הישגים מרשימים ממש הוא תחום האיברים המלאכותיים. מהנדסים ביו-רפואיים עובדים על פיתוח ריאות מלאכותיות וגם לב מלאכותי, המציעים תמיכה מצילת חיים לחולים הסובלים מאי ספיקת איברים חמורה. לדוגמה, פיתוח הלב המלאכותי של חברת SynCardia מספק גשר זמני לחולי לב הממתינים להשתלה מתרומת לב.
- הנדסת רקמות ורפואה רגנרטיבית: אחד התחומים המעניינים והמרגשים ביותר בהנדסה ביו רפואית זהו נושא הנדסת הרקמות. במסגרתה יוצרים איברים ורקמות מלאכותיים להשתלה. להנדסת רקמות יש את הפוטנציאל לטפל במחסור בתורמי איברים ולחולל מהפכה בענף ההשתלות. מהנדסים ביו-רפואיים עושים שימוש בהדפסה ביולוגית תלת ממדית כדי לייצור איברים ורקמות שיכולים להחליף רקמות פגועות ואיברים חולים.
- מערכות אספקת תרופות: מהנדסים ביו-רפואיים מפתחים גם מערכות ממוקדות המספקות תרופות ישירות לרקמות חולות כמו גם מערכות שחרור מבוקר המספקות שחרור קבוע של תרופות לאורך זמן, כל זאת על מנת להפחית תופעות לוואי וכדי לשפר את היעילות הטיפולית.
הנדסה ביו רפואית אחראית גם על פיתוחים כמו קוצבי לב, דפיברילטורים ומכשור רפואי מציל חיים נוסף. מהנדסים ביו-רפואיים מפתחים מכשירים לבישים כמו שעונים חכמים לניטור מדדי בריאות, הם מפתחים טכנולוגיות לטיפול במחלות גנטיות, אלגוריתמים ותוכנות כדי לחלץ מידע ביולוגי וגנטי משמעותי, ממשקי מוח-מחשב (BCI) המאפשרים תקשורת ישירה בין המוח להתקנים חיצוניים ובעזרת רובוטיקה והדמיה מפשטים פרוצדורות כירורגיות מורכבות, מקטינים זמני החלמה ומפחיתים סיכויים לסיבוכים.
רוצים לדעת עוד על לימודי ביו רפואה ולימודי הנדסה ביו רפואית במסלול תואר ראשון בהנדסת חשמל, צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם.
לקבלת מידע נוסף:
טל: 03-5317733 שלוחה 1 | |
052-8745042 WhatsApp: 052-3956306 | |
Engineering.Faculty@biu.ac.il | |
https://www.facebook.com/Engineering.biu |