תואר ראשון בהנדסת חשמל (B.Sc)

תואר ראשון בהנדסת חשמל (B.Sc)

התוכנית שלנו לתואר ראשון בהנדסת חשמל מחויבת להעניק לסטודנטים השכלה מקיפה המציידת אותם בידע, מיומנויות והיסוד האתי הנדרש כדי להצטיין כמהנדסי חשמל בנוף טכנולוגי המתפתח במהירות. המשימה שלנו היא ליצור למידה דינמית סביבה המטפחת חשיבה ביקורתית, חדשנות ותחושת אחריות אתית חזקה, המכינה את הבוגרים לתרום משמעותית לתחום הנדסת החשמל ולהתמודד עם אתגרים בעולם האמיתי.

לפרטים ולמידע נוסף 

תוכנית תואר בהנדסת חשמל בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן שואפת לספק בסיס ידע חזק, לקדם למידה מעשית, לעודד חדשנות, לפתח מיומנויות לפתרון בעיות, ללמד אחריות אתית, לעודד שיתוף פעולה בין-תחומי, לצייד בפרספקטיבה גלובלית, לספק בסיס המטפח למידה מתמשכת ויכולת הסתגלות, ללמד תקשורת ומיומנויות מקצועיות והכנה לקריירה.

על ידי הכלים האלו, אנו שואפים לייצר בוגרים שאינם רק מיומנים טכנית אלא גם בעלי היצירתיות, המודעות האתית והמיומנויות הבינאישיות הנחוצות כדי לתרום לקידום הנדסת החשמל, להניע חדשנות ולהשפיע לטובה על החברה.

מטרת תואר ראשון בהנדסת חשמל היא להכשיר מהנדסי חשמל בשטחי הידע המודרני בתחום. בוגרי תואר בהנדסת חשמל יהיו כשירים להשתלב בתעשייה עתירת הידע או להמשיך ללימודים מתקדמים בקבוצות המחקר באוניברסיטאות המובילות. לימודי הנדסת חשמל מתוכננים לארבע שנות לימודים מלאות (8 סמסטרים). תכנית הלימודים הינה מובנית ומלאה (מקצוע חד-חוגי) ולפיכך לא ניתן ללמוד תכנית חלקית.

לימודי הנדסת חשמל מתחילים בהקניית ידע תאורטי מוצק במקצועות היסוד (מתמטיקה, פיסיקה, תכנות ואלקטרוניקה) זאת במהלך שתי שנות הלימודים הראשונות. בהמשך לימודי תואר בהנדסת חשמל מתמחה הסטודנט בשני מסלולי לימוד מתוך חמשת המסלולים הקיימים (תקשורת; עיבוד אותות ולמידה סטטיסטית; אלקטרו-אופטיקה; ננו-אלקטרוניקה; ביו-הנדסה). כל מסלול מעניק ידע תאורטי ומעשי רב בתחומו. לשם העמקת הידע המעשי מלווה התוכנית במספר רב של קורסי מעבדה, הממחישים את הידע התיאורטי הנרכש ע"י התנסות אישית. המעבדות מצוידות במיטב המכשור המתקדם מסוגו.

גולת הכותרת של הכשרתו של המהנדס הינה פרויקט הסיום המבוצע לאורך כל השנה. הפרויקט מאפשר לסטודנט ליישם את הידע שרכש במהלך תואר ראשון בהנדסת חשמל לפתרון בעיה הנדסית או מחקרית. הפרויקט מתבצע בהנחייתו הצמודה של חבר סגל בכיר בפקולטה.

תוכנית תואר ראשון בהנדסת חשמל כוללת ארבע מגמות:

  1. הנדסת חשמל - חד חוגי

  2. הנדסת חשמל במגמה קוונטית

  3. הנדסת חשמל במגמת נוירו הנדסה

  4. הנדסת חשמל במגמת הנדסה ביו-רפואית

 

לקבלת מידע נוסף בנושא לימודי הנדסת חשמל לתואר ראשון בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן צרו קשר דרך עמוד צור קשר, בטלפון: 03-5317733 או בדוא"ל: Engineering.Faculty@biu.ac.il ונחזור אליכם בהקדם.

ללמוד תואר ראשון בהנדסת חשמל ולהוביל שינוי

הנדסת חשמל היא הכוח הבלתי נראה המניע את העולם המודרני. מהמיקרו-שבב הזעיר ביותר בטלפון החכם ועד לרשתות החשמל העצומות המאירות ערים שלמות, בוגרי תואר בהנדסת חשמל הם אדריכלי החדשנות, המהפכנים השקטים המעצבים את העתיד. הם מתכננים מערכות שהופכות את התקשורת למיידית, אנרגיה מתחדשת לבת קיימא, תחבורה לחכמה יותר וטכנולוגיות רפואיות למצילת חיים. מאחורי כל פריצת דרך בבינה מלאכותית, רובוטיקה, חקר החלל ואנרגיה נקייה, תמצאו בוגר או בוגרת לימודי הנדסת חשמל שפותרים בעיות ומדמיינים אפשרויות חדשות.

תוכנית תואר ראשון בהנדסת חשמל בפקולטה להנדסה מטפחת חשיבה ביקורתית, יצירתיות ומומחיות מעשית, והסטודנטים מתמודדים עם אתגרים מהעולם האמיתי, ומיישמים ידע תיאורטי לתרחישים מעשיים. במסגרת לימודי הנדסת חשמל נלמד כיצד מתכננים טכנולוגיות חסכוניות באנרגיה, משפרים רשתות תקשורת ומפתחים פתרונות בני קיימא לעתיד. תצללו למערכות משובצות, תקשורת דיגיטלית, מערכות בקרה, מוליכים למחצה, רובוטיקה וטכנולוגיות אנרגיה מתחדשת. תלמדו כיצד לרתום את כוח החשמל, לנתח מערכות מורכבות, לכתוב קוד למכשירים חכמים ולדמות התנהגות בעולם האמיתי באמצעות מתמטיקה וסימולציה. באמצעות ניסויים קפדניים, פרויקטים שיתופיים וחשיפה לתעשייה, תשכללו את כישורי פתרון הבעיות שלכם, ותלמדו לתכנן, לנתח ולמטב מערכות המניעות תעשיות ברחבי העולם.

אז אם אתם סקרנים מטבעכם, אוהבים לפתור בעיות ושואפים לקריירה המשלבת חדשנות, אתגר  והשפעה – מסלול לימודי הנדסת חשמל בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן הוא עבורכם. תואר ראשון בהנדסת חשמל יאפשר לכם להפוך לכוח מניע מאחורי הגל הבא של התקדמות אנושית ולהוביל שינוי.

מהם תנאי הקבלה ללימודי תואר בהנדסת חשמל באוניברסיטת בר-אילן?

הנדסת חשמל תנאי קבלה:

  • ציון פסיכומטרי 660 לפחות
  • ציון 130 לפחות בחלק הכמותי
  • 5 יח"ל במתמטיקה, ציון 85 לפחות
  • 5 יח"ל בפיזיקה, ציון 85 לפחות

מי עומד בראש התוכנית ללימודי הנדסת חשמל באוניברסיטת בר-אילן?

בראש התוכנית ללימודי תואר ראשון בהנדסת חשמל עומד פרופ' תומר קליסקי, בהכשרתו המקורית פיזיקאי חישובי, שהתמחה מספר שנים בביולוגיה ניסיונית ועוסק היום בגנומיקה של תאים בודדים, עם יישומים לחקר תאי גזע, רפואה רגנרטיבית וחקר הסרטן. לדברי פרופ' קליסקי, הוא מתעניין מחד במעבר מהמיקרו למקרו, בדרך שבה מערכת המורכבת מהמון חלקיקים קטנים מקבלת תכונות קולקטיביות, ומאידך - באפשרות למצוא את החוקיות בשפע המידע המתקבל ממערכת מורכבת.

מהן אפשרויות התעסוקה לבוגרי ובוגרות לימודי הנדסת חשמל?

הנה דוגמאות לחלק קטן מהדברים בהם יכולים לעסוק בוגרי תואר ראשון בהנדסת חשמל:

פיתוח עוזרים חכמים :עוזרים חכמים המבוססים על בינה מלאכותית, דוגמת סירי ואלכסה, כוללים את היכולת לזהות אוטומטית אותות דיבור ואותות תמונה, להבין את הפקודות הניתנות להם ולתת להן את המענה המדויק. דוגמה לכך היא הרובוטים שמפתח פרופ' שרון גנות במסגרת פרויקט HORIZON2020, המסוגלים לפתח אינטראקציה עם אנשים בסביבה הומת אדם, בעזרת יכולות שמיעה, ראייה והבנת טקסט. יכולות אלו צפויות בעתיד להתרחב אל מכשירים נוספים וייעודיים.

פיתוח טכנולוגיות רפואיות: גוף האדם נחשב למכונה שאנחנו עדיין לא קרובים להבין לחלוטין כיצד היא עובדת, אבל השילוב של הנדסה וביולוגיה מעלה באופן משמעותי את היכולות שלנו לא רק להבין ולחקור את הגוף – אלא גם להתמודד עם בעיות ומחלות. דוגמה לכך היא מחקרו פורץ הדרך של ד"ר שחר אלון, המנסה לחקור את יכולותיה של מערכת החיסון לריפוי סרטן באמצעות טכנולוגיה שפיתח, המאפשרת להסתכל על תאים בודדים ברזולוציה של מולקולות RNA וחלבונים בודדים - מחקר שזיכה אותו במענק ERC היוקרתי של האיחוד האירופי. דוגמה נוספת הוא מחקרה של פרופ' רחלה פופובצר, שפיתחה טכנולוגיה להובלת תקופות למוח באמצעות ננו-חלקיקי זהב, שזכתה אף היא במענקים רבים ונמצאת בתהליכים אחרונים לקראת פיתוח מסחרי.

עבודה עם תעשיית השבבים: תעשיית השבבים היא תעשייה ענקית ורווחית, הנוגעת כמעט לכל פיתוח של טכנולוגיה מבוססת מחשב. בתחום השבבים יש צ'יפים מסוגים שונים, שעליהם מרכיבים טרנזיסטורים ומהם בונים יחידות חישוב שונות, שעושות דברים שונים. בהתאם, הטכנולוגיה מתפתחת כל הזמן, אם זה בגודל השבב, בחומר ממנו הוא עשוי, בדרגת החוזק שלו, בכמות החומר שהוא מסוגל לעבד או במהירות בה הוא עושה זאת. בכך עוסק, למשל, פרופ' אדם תימן, שהצליח לייצר את הזיכרון המוטמע הקטן ביותר שהודגם בטכנולוגיה של 16 ננומטר, פיתוח שנחשב לאחד הפרויקטים המורכבים ביותר בתחום השבבים שנעשו באקדמיה העולמית אי פעם, ונעשה כאן אצלנו, במעבדות אניקס באוניברסיטת בר-אילן.

פיתוח אמצעים אופטיים לחישה מרחוק: את סגולותיו הנפלאות של האור ניתן לרתום, באמצעות הטכנולוגיה, בדרכים שונות, המשתפרות ומשתכללות כל הזמן. גלאים אלקטרו-אופטיים יכולים לסייע באיתור מטרות צבאיות, הגנה מפני פולשים, מדידת זיהום באוויר ובמים, בחינת הרכב הקרקע, מיפוי, ניטור אסונות, ואף חישה ביולוגית לא פולשנית. בכך עוסק למשל פרופ' עמוס דניאלי, שהצליח בתקופה הקורונה לפתח שיטה לאבחון מהיר של הנגיף, המבוססת על שילוב חלקיקים מגנטים ואופטיקה. הבדיקה מתבצעת על דגימת רוק, שבתוכה מצמידים ל-RNA  של הנגיף מולקולה פלורוסנטית, שאליהן נצמדים חלקיקים מגנטיים, שמסייעם לרכז את כל המולקולות למקום אחד – מה שמקל זיהוי אופטי שלהם.

פיתוח שיטות הצפנה ועיבוד מידע אופטיות: תחום האופטיקה הזמנית יכול לשמש לפיתוח טכנולוגיות חדשניות בתחום הצפנת המידע ועיבוד המידע האופטי. הצפנה אופטית וראוטר אופטיים, לדוגמה, יכולים לשנות את הארכיטקטורה של רשתות מודרניות, ולהיות מהירים ויעילים פי עשרות מונים מטכנולוגיה מבוססת אלקטרוניקה. בכך עוסק, למשל, פרופ' מוטי פרידמן, שבמחקריו בשנים האחרונות הצליח, בעבודה משותפת עם ד"ר אלי כהן המתמחה בהנדסה קוונטית, לפתח אינטרפרומטר קוונטי ייחודי הכולל עדשות זמן, ומאפשר מדידה מדויקת של תהליכים מהירים. בנוסף הצליח פרופ' פרידמן, תוך שילוב של אופטיקה לינארית ואופטיקה לא לינארית, לבצע מניפולציה אמיתית בזמן. ולהדגים מחיקת אירוע באורך 50 פיקו שניות מהזמן – מחקר בו גלום פוטנציאל לניצול האופטיקה הזמנית לצרכי עיבוד מידע אופטי.

  לקבלת ייעוץ חינם ומידע נוסף אודות לימודי הנדסה צרו קשר 

Phone numberטל: 03-5317733 שלוחה 1
link to whatsupWhatsApp: 052-3956306
Email IconEngineering.Faculty@biu.ac.il
Facebook Logohttps://www.facebook.com/Engineering.biu

 

שאלות ותשובות בנושא לימודי הנדסת חשמל:

מהן ההתמחויות המוצעות בתוכנית ללימודי תואר ראשון בהנדסת חשמל באוניברסיטת בר-אילן?

החל מהשנה השלישית בוחרים הסטודנטים והסטודנטיות במסלול לימודי הנדסת חשמל לתואר ראשון התמחות בשניים מתוך חמשת מסלולי ההתמחות הבאים:

אלקטרו-אופטיקה – לימודי תואר בהנדסת חשמל עם התמחות בהנדסת אלקטרו-אופטיקה מעניקים את הבסיס התאורטי והידע המעשי הנדרש לרתימת האור לבניית התקנים ומערכות אלקטרוניות מתקדמות. בין השאר, ילמדו הסטודנטים על קווי תמסורת ומערכות מיקרוגלים, לייזרים וגלאים אופטיים, התקנים ננו-פוטוניים, תקשורת אופטית, מערכות MEMS, פיזיקה של מוליכים למחצה, סופר רזולוציה ומערכות דימות ועוד.

תקשורת – לימודי תואר בהנדסת חשמל עם התמחות בהנדסת מערכות תקשורת מספקים את הבסיס התאורטי והידע המעשי הנדרש לאפיון, תכנון, פיתוח וניתוח ביצועים עבור מערכות תקשורת אנלוגיות, ספרתיות ואופטיות, מרשת האינטרנט, דרך רשתות סלולריות ועד טכנולוגיית Wi-Fi. בין השאר, ילמדו הסטודנטים עיבוד ספרתי של אותות, טכניקות קליטה ושידור, תורת האינפורמציה, מודלים וניתוח מתמטי של רשתות, אלגוריתמים סטטיסטים לעיבוד אותות ועוד.

ננו-אלקטרוניקה – לימודי תואר בהנדסת חשמל עם התמחות בהנדסת ננו-אלקטרוניקה מעניקים את הבסיס התאורטי והידע המעשי הנדרש לאפיון, פיתוח וייצור התקנים אלקטרוניים זעירים דוגמת מעגלים, שבבים, חיישנים וחלקיקי-זהב לצרכים רפואיים. בין השאר, ילמדו הסטודנטים תהליכי ייצור במיקרו-אלקטרוניקה, מעגלים משולבים ספרתיים ואנלוגיים, התקני ננו-אלקטרוניקה, תכנון מתקדם של מעגלי ומערכות VLSI, טכנולוגיות מבוססות גרפן וחומרים דו-מימדיים, שיטות לתכנון מעגלים בטוחים ועוד.

ביו-הנדסה – לימודי תואר בהנדסת חשמל עם התמחות בהנדסה ביולוגית מספקים את הבסיס התאורטי והידע המעשי הנדרש ליישום עקרונות הנדסיים לפתרון בעיות בתחומי הרפואה והביולוגיה, כמו גם הבנת עקרונות הפעולה של מערכות ביולוגיות, מרמת התא ועד לרמת האורגניזם, במטרה לאפשר תכנון ובניה של מערכות ביולוגיות סינטטיות. בין השאר, ילמדו הסטודנטים דימות רפואי, ביו-סנסורים וביו-צ׳יפים, בקרה למערכות ביולוגיות, ביולוגיה חישובית, ביו-אינפורמטיקה ועוד.

עיבוד אותות ולמידה סטטיסטית – לימודי תואר בהנדסת חשמל עם התמחות בעיבוד אותות מעניקה את הבסיס התאורטי והידע המעשי לניתוח, גילוי ומיצוי מידע מאותות שונים (אותות אנלוגיים, אותות תקשורת, רדיו, מכ"מ, דיבור, תמונה ועוד). בין השאר, ילמדו הסטודנטים כלים הכרחיים לעיבוד אותות דטרמיניסטיים ואקראיים, עיבוד אות מסתגל, מערכות מרובות קצב וערוצים ועיבוד אותות אנלוגיים. כמו כן ילמדו הסטודנטים קורסים מגוונים בנושאי למידת מכונה ויישומיה, למידה עמוקה ואופטימיזציה. במסלול מעבדת חובה, הסוקרת וממחישה את מרבית תחומי הידע שנרכשו, כולל המעבדה יחידה מסוגה בישראל לעיבוד אותות דיבור.

 

 מה מיוחד בתוכנית לימודי הנדסת חשמל בבר-אילן?

 תוכנית תואר בהנדסת חשמל משלבת בסיס תאורטי איתן עם התנסות מעשית במעבדות מתקדמות ופרויקט גמר משמעותי, בליווי אישי של חוקרים בכירים.

 

 מהן אפשרויות התעסוקה לבוגרי ובוגרות תואר בהנדסת חשמל?

 בוגרי לימודי הנדסת חשמל משתלבים בתחומי הבינה המלאכותית, פיתוח טכנולוגיות רפואיות, תעשיית השבבים, אופטיקה מתקדמת ועוד.

 

מהו היקף לימודי תואר ראשון בהנדסת חשמל?

מדובר בתוכנית חד-חוגית מלאה, המתפרשת על פני ארבע שנים (שמונה סמסטרים) וכוללת  לימודים אינטנסיביים ומקיפים.

 

מה תנאי הקבלה ללימודי הנדסת חשמל?

  הנדסת חשמל תנאי קבלה הם כדלקמן: בגרות במתמטיקה ופיזיקה (5 יח"ל בציון 85), ציון פסיכומטרי של 660 לפחות וציון 130 בחלק הכמותי.

 

האם הדגש בלימודי הנדסת חשמל הוא על תאוריה או מעשיות?

 שניהם! תואר בהנדסת חשמל מתחיל בלימודי בסיס תאורטיים וממשיך לשפע של קורסים מעשיים, לרבות פרויקטים והשתתפות במעבדות.

 

 למה כדאי ללמוד תואר ראשון בהנדסת חשמל דווקא באוניברסיטת בר-אילן?

הפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן שמה דגש על יחס אישי, סביבת לימודים תומכת, מחקרים פורצי דרך, מעבדות חדישות ומאובזרות, קשר עם התעשייה ואירועים מעשירים כמו האקתון.

 

למי תוכנית הנדסת חשמל מתאימה?

 לבעלי חשיבה כמותית, זיקה למתמטיקה וטכנולוגיה, סקרנות ויכולת תכנון ובנייה של מערכות מתקדמות.

 

מי עומד בראש התוכנית ללימודי הנדסת חשמל?

פרופ’ תומר קליסקי, חוקר בינתחומי מוביל, המתמקד בגנומיקה ובמערכות מורכבות, עומד בראש התוכנית ומביא חזון ייחודי וחדשני.

 

לקבלת מידע נוסף בנושא תואר ראשון בהנדסת חשמל בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן צרו קשר דרך עמוד צור קשר, בטלפון: 03-5317733 או בדוא"ל: Engineering.Faculty@biu.ac.il ונחזור אליכם בהקדם.