בזכות שיתופי הפעולה בפקולטה להנדסה
אחד הדברים המאפיינים את הפקולטה להנדסה הוא שיתוף פעולה הדוק בין חוקרים מתחומים שונים, במטרה להגיע לטכנולוגיות פורצות דרך. "בפקולטה פועלות קבוצות מחקר מתקדמות ומגוונות מאוד, לכל אחת ייחודיות מחקרית משלה. שיתוף הפעולה בין הקבוצות, שיתוף התשתיות והידע אפשר לנו להגיע להישגים יוצאי דופן," מספר פרופסור אלכס פיש. "במעבדה שלי, לדוגמא, המחקר מתמקד בנושא שיפור טכנולוגיות תכן שבבים על היבטיו השונים. אנחנו מפתחים מעגלים משולבים מהירים, דלי הספק ובטוחים כגון מעגלים ספרתיים, זיכרונות, גלאים, מצלמות, חומרה בטוחה ואלמנטים נוספים של שבבים. במסגרת המחקר אנו חוברים לחוקרים מתחומים שונים של הנדסת חשמל והנדסת מחשבים. שיתוף הפעולה עמם מאפשר לנו להציג פתרונות מלאים, החל מרמת ההתקן ועד לרמת המערכת. כיום אנו מבצעים מחקר משותף עם מספר חברי סגל מהפקולטה ובהם ד"ר אסנת קרן, פרופסור רחלה פופובצר, ד"ר אדם תימן, פרופסור יוסי שור, ד"ר דורון נווה ופרופסור שמואל וימר."
השבבים עליהם מדבר פיש יכולים להשתלב במגוון רחב של אפליקציות. מלבד שבבים למעבדים – קבוצת המחקר מפתחת גם שבבים לחקר החלל, אפליקציות ביו-רפואיות, אפליקציות אינטרנט של דברים (IOT) ואפליקציות צבאיות. "כמעט כל האפליקציות היום דורשות מערכת על השבב, על שבבים אלו להיות בטוחים מפני התקפות זדוניות, לצרוך פחות הספק ולעבוד במהירות רבה יותר. אם נצליח לשפר כל אחד מהמרכיבים של המערכת הזו, גם בצורה פרטנית וגם כמערכת ברמת הארכיטקטורה, נצליח להגיע לביצועים הרבה יותר טובים," מסביר פיש, המתמחה בננו-אלקטרוניקה ובתכנון מעגלים משולבים. "במסגרת המחקרים אנחנו מתכננים אלמנטים שונים המרכיבים את השבב, ברמות אבסטרקציה שונות, מרמת הטרנזיסטור וההתקן ועד לרמת המערכת – אנו יודעים לטפל בכל הרמות ולהתייחס לפתרון כפתרון הוליסטי, המסתכל על כל שלבי המערכת."
הפעילות של פיש בהקשר זה זוכה לתמיכה מהפקולטה ומהאוניברסיטה, כמו גם לתמיכה מקרנות שונות, דוגמתISF, GIF , קמין ,מגנטון ומגנ"ט של הרשות לחדשנות. באופן טבעי, מניבה הפעילות הזו שיתופי פעולה נוספים. אחד מהם הוא מאגד בשם הייפר, מלשון High-Performance, במסגרתו משתפים פעולה חוקרים מאוניברסיטאות בר אילן, הטכניון, תל אביב ובן גוריון, ושבע חברות ישראליות. "הרעיון הוא לפתח טכנולוגיות שיאפשרו בניית מערכות מהירות יותר על השבב ובעצם ישפרו את תהליך התכנון. מטרת העל של מאגד הייפר היא לתת יתרון יחסי לחברות ישראליות מול המתחרים הגלובליים. זאת, על ידי על ידי שיתוף פעולה הדוק בין קבוצות באקדמיה ובתעשייה. במסגרת המאגד, אשר ממומן ע"י תוכנית מגנ"ט של הרשות לחדשנות, הקמנו בפקולטה מעבדה מיוחדת המתמחה בתכנון מערכות על השבב. מעבדה זו מהווה את מוקד הידע ומרכז הפעילות של כל המאגד ומועסק בה מספר גדול של מהנדסים מנוסים. אנשי המעבדה מפתחים מערכות על השבב המהוות תשתית לבחינת כל הטכנולוגיות המחקריות העתידיות המתפתחות במסגרת המאגד", מספר פיש. "למעשה, אנו משלבים על השבב שפיתחנו במעבדה את הטכנולוגיות הכי מעניינות והחדשניות שנוצרו במסגרת המאגד ע"י החוקרים באקדמיה או פותחו בתעשייה. השבב מאפשר לנו לבחון את יישומן ברמת המערכת. מבחינה זו זהו פרויקט מאתגר ביותר."
כתוצאה מפעילות זו, הפכה הפקולטה להנדסה למרכז ידע בתחום השבבים, ולמוקד פעילות ארצי. "זה גורם לספקים של טכנולוגיות וחברות כמו TSMC, Cadence ורבות אחרות לעבוד איתנו בצורה צמודה מאוד, מה שהם לא עושים בדרך כלל עם קבוצות מאקדמיה," אומר פיש. "קבלנו מהם גישה לטכנולוגיות מתקדמות, שאינן בנמצא ברוב האוניברסיטאות בעולם, לכלים מתקדמים מאוד בתחום התכנון, לתשתיות מהמתקדמות בעולם". לדברי פיש, קבוצת החוקרים במסלול ננו-אלקטרוניקה מארגנת לא מעט כנסים בפקולטה, כנסים אליהם מגיעים בכירים מתעשיית השבבים והמערכות מהארץ ומחו"ל. "מעצם העובדה שזה קיים פה, ופה מרכז הפעילות של המאגד, הפכנו לסוג של מוקד חדשנות המושך אנשים להגיע אלינו, מהנדסים וחוקרים בכירים מכל העולם."
תאריך עדכון אחרון : 08/09/2020