טכנולוגיה קלינית פורצת דרך

ב-22 לפברואר 2018 נערך הכנס השנתי של האיגוד הישראלי להנדסה רפואית וביולוגית, ובמהלכו הוענקו, כמדי שנה, פרסים לדוקטורנטים מצטיינים מכל הארץ. השנה זכו בפרס היוקרתי שישה סטודנטים – ובהם גם תמר דרייפוס מהפקולטה להנדסה בבר אילן.

"זה מאוד משמח ונותן הרבה מוטיבציה להתקדם ולהמשיך לחקור ולפתח", מסרה בתגובה דרייפוס, בת 28, נשואה ואם לשלושה ילדים. "אני מודה מאוד למנחה שלי, פרופ' רחלה פופובצר, ולפקולטה להנדסה על התמיכה והתשתית המחקרית המדהימה שהם מספקים לנו."

דרייפוס סיימה תואר ראשון בכימיה באוניברסיטת בר אילן ומשם המשיכה במסלול ישיר לדוקטורט בביו-הנדסה. במחקר שלה היא מפתחת טכנולוגיות לזיהוי מוקדם של גידולים סרטניים, על ידי שימוש בננו חלקיקים. "אחת השיטות המרכזיות כיום לאבחון ומעקב אחר סרטן נקראת PET, והבעיה המרכזית שלה היא שאינה מבחינה בין תהליך דלקתי לתהליך סרטני – מה שמוביל לא פעם למצב של אבחון שגוי", מספרת דרייפוס. "אנחנו פיתחנו טכנולוגיה שמדמה את בדיקה ה-PET, אך מאפשרת, ע"י שימוש בננו חלקיקים, לזהות רק את הגידול ולהבחין בצורה ברורה בינו לבין דלקת. האפשרות הזו נובעת מכך שבניגוד לחומרי ניגוד רגילים או תרופות, שמתפזרים בכל הגוף, לננו חלקיקים יש יכולת להגיע באופן ספציפי רק לאזור הגידול – מה שמאפשר לנו לסמן אותו באופן מדויק ורגיש וכך לזהות אותו בבדיקת CT פשוטה. היכולת הזו משמשת אותנו גם למטרות טיפול. ציפוי החלקיקים בתרופות מסייע לנו לשפר את תוצאות הטיפול ולהפחית את תופעות הלוואי, ביחס לטיפולים קונבנציונליים אחרים שקיימים כיום בשוק. אנחנו מקווים שלטכנולוגיה הזו תהיה השפעה קלינית בעתיד."

 

תאריך עדכון אחרון : 04/12/2022