בשביל להיות יפה כבר לא צריך לסבול
לחומצה ההיאַלורונית (HA - Hyaluronic Acid) המיוצרת בגופנו יש כמה תפקידים חשובים. אחת מסגולותיה היא סיכוך ושמירה על גמישות המיפרקים והדֶרמיס. דא עקא, במהלך תהליך ההזדקנות, המאסה המולקולרית של חומצה זו מידלדלת וזוהי אחת הסיבות לקימוט העור (וגם לכאבי מיפרקים). תעשיית הקוסמטיקה גילתה זה מכבר את השימוש במשאב האורגני הזה לטובת התכשירים השומרים על רעננות עור הפנים, ואולם, התאמת התרכובת לצורך החדרתה לעור, ללא פגיעה במבנה הכימי המקורי, היא תהליך יקר וארוך ולעיתים גם חודרני ומכאיב.
פרופ' דרור פיקסלר, ראש המכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים באוניברסיטת בר-אילן, יחד עם הצוות שלו ובשיתוף עם פרופ' רחל לוברט, פיתחו טכניקה חדשנית, מהירה ופשוטה, לסנתוז מולקולות HA שגודלן פחות מ-100 ננומטר. "בתהליך שפיתחנו נשמר המבנה הכימי המקורי של החומר ולכן יעילותו לא נפגמה, וחשובה במיוחד העובדה שהחדרת הננו חלקיקים לעור, נעשית באמצעות מריחתו בקרם, והיא איננה פולשנית ואינה כרוכה בכאב", מסביר פרופ' פיקסלר, "יתרה מזאת, לננו חלקיקים אף יש תכונות אנטי בקטריאליות ונוגדות חמצון פעילות יותר בהשוואה לחומר המקורי שלא עבר סינתוז".
כדי לבחון את עומק חדירת הננו חלקיקים מתחת לעור, שהוא בעל העברה אופטית יחסית נמוכה, נעזרו המפתחים בטכניקה אופטית מהפכנית, שחקרה ופיתחה הדוקטורנטית ענבר יריב במעבדתו של פרופ' פיקסלר. הטכניקה החדשה בוחנת את האינטראקציה בין האור לרקמות ומזהה חומרים שונים, ובהם ננו חלקיקים. בשולי הדברים מציין פרופ' פיקסלר, כי לטכניקה האופטית החדשה יש פוטנציאל תעשייתי נרחב: "תחשבו, למשל, על קרן אור הנשלחת ממזל"ט ומזהה מרחוק הרכב חומרים ביבשה או בים".
הטכנולוגיה שפיתחו פרופ' פיקסלר ועמיתיו נמצאת עדיין בשלבי פיתוח, אך לדעת חוקרים ותעשיינים כאחד היא צפויה לחולל מהפכה בתעשיות הרפואיות והפרמצבטיות ובשוק הקוסמטיקה הצומח בהתמדה.
תאריך עדכון אחרון : 04/12/2022