פרויקטי גמר שנה"ל תשע"ט - הנדסת מחשבים
101 Parallel Computation of Distance Maps חישוב מקבילי של מפות מרחקיםשם המנחה: דר' אופיר וובר אחראי אקדמי: דר' אופיר וובר תיאור הפרויקט ותכולתו:הפרויקט יעסוק במימוש אלגוריתם מקבילי לחישוב מפות מרחקים על מודלים תלת ממדיים. בניגוד לחישוב פשוט של מרחקים בין נקודות במרחב אוקלידי, חישוב מפות מרחקים על גבי צורות גאומטריות לא שטוחות הינו מאתגר ודורש שיטות חישוביות נומריות. למפות המרחקים שימושים רבים בתחום של גרפיקה ממוחשבת, רובוטיקה, ואינטיליגנציה מלאכותית. בעזרת המפות הללו אפשר למשל למצוא את המסלול הקצר ביותר בין שתי נקודות בתוך מסלול מכשולים מפותל עבור רכב אוטונומי או עבור סוכנים במשחק מחשב הרודפים אחרי השחקן. דוגמא נוספת היא מדידת מרחקים בין נקודות בעלות עניין בסריקה תלת ממדית של פנים ומשמשות כחתימה ביומטרית ייחודית. האלגוריתם ימומש על חומרה גרפית של NVIDIA בעלת אלפי ליבות העובדות במקביל. בשלב הראשון נחשב מיפוי מיוחד מהמשטח התלת ממדי לתחום שהינו שטוח בכל מקום פרט למספר נקודות סינגולריות. בשלב השני נדגום את התחום "השטוח" וניצור "תמונה גאומטרית" ולבסוף נבצע חישוב מקבילי על התמונה הגאומטרית המתקבלת של מפת המרחקים דרישות:
מקורות: http://www.eng.biu.ac.il/~weberof/Publications/PMM/SIGGRAPH08.zip |
102 Geometric Deep Learning למידה גיאומטרית עמוקהשם המנחה: דר' אופיר וובר אחראי אקדמי: דר' אופיר וובר תיאור הפרויקט ותכולתו:בעשור האחרון חלה התפתחות מרעישה בתחום של לימדת מכונה ובעיקר זו המבוססת על רשתות נוירונים בעלות מספר רב של שכבות. בולטות במיוחד הן ארכיטקטורות המבוססות על רשתות קונבולוציה (Convolutional Neural Network) שהתפתחו יד ביד עם התפתחות חומרה גרפית מקבילית (GPU) המאפשרת עיבוד וחישוב מסיבי בזמן יחסית קצר. אלה הביאו לפריצות דרך משמעותיות בתחומים כמו ראייה ממוחשבת על ידי בניית אלגוריתמי סיווג והבנה סמנטית של תמונות. הפרויקט יעסוק במימוש אלגוריתמי למידה אשר פותחו בשנה האחרונה ומאפשרים יישום של טכנולוגיות כמו Convolutional Neural Network. הייחוד של הפרויקט הוא בכך שהלמידה תתבצע על אובייקטים גאומטריים ולא על תמונות או אותות קול כפי המקובל בראייה ממוחשבת קלאסית ועיבוד אותות. לדוגמא, הניחו שברשותכם מכשיר אייפון X המאפשר לסרוק את פניכם ולייצר מודל גאומטרי תלת מימדי של הפנים ועל המחשב מוטלת המשימה לזהות את האדם שלו שייכים הפנים. דוגמא נוספת היא אנימציה תלת ממדית המבוססת על סריקה של שחקן בזמן אמת (ראה למשל animoji). אלגוריתם הלמידה יזהה נקודות עניין חשובות במודל התלת מימדי הסרוק (למשל עיניים, אף, שפתיים) ויעשה בהם שימוש על מנת להפעיל דפורמציה של מודל תלת מימדי אחר (Avatar)." דרישות מקורות:
|
103 Images Come to Life תמונות מתעוררות לחייםשם המנחה: דר' אופיר וובר אחראי אקדמי: דר' אופיר וובר תיאור הפרויקט ותכולתו:תחום הגרפיקה הממוחשבת הינו תחום מרתק המתפתח בקצב מהיר בשנים האחרונות בעיקר בגלל תעשיית הקולנוע ומשחקי המחשב הגורפות מיליארדי דולרים, אך משמש גם בתחומים רבים נוספים כגון דימות רפואית, תכנון וייצור בעזרת מחשב, הדפסה תלת ממדית וכו'. דרישות מוקדמות:
דוגמא לשם המחשה של ממשק המשתמש:http://www-ui.is.s.u-tokyo.ac.jp/~takeo/research/rigid/index.html דוגמא לאלגוריתם מתקדם לביצוע המניפולציה של התמונה:https://www.youtube.com/watch?v=6ZdGQmqR45Q&feature=youtu.be |
104 Implementation and Analysis of high-rate interactive coding schemes against erasure noise מימוש וניתוח של סכמת קידוד אינטראקטיבית בקצב גבוה מעל ערוצי מחיקהשם המנחה: דר' רן גלס אחראי אקדמי: דר' רן גלס תיאור הפרויקט ותכולתו:פרוטוקולי תקשורת אינטראקטיביים מאפשרים לשני מחשבים (או יותר) לבצע חישוב מבוזר מעל רשת תקשורת. לעיתים, קווי התקשורת גורמים להפרעות במידע הנקלט ומשבשים את החישוב. קידוד אינטראקטיבי מאפשר לשני מחשבים לבצע חישובים מבוזרים גם כאשר ערוץ התקשורת ביניהם רועש. קידודים שונים נמדדים בפרמטרים שונים כגון: קצב הקוד (כלומר, כמה יתירות הקידוד מוסיף ע״מ להתגבר על שגיאות), עמידות הקוד (כלומר, עם כמה שגיאות ניתן להתמודד), הסתברות ההצלחה, ויעלות החישוב (כלומר, כמה זמן לוקח החישוב). מטרת פרויקט זה היא לממש סכמת קידוד אינטראקטיביות המיועדת לעבוד בקצב גבוה בהנחה שערוץ התקשורת יכול למחוק כמות (קטנה) מתוך הביטים שנשלחים עליו. לאחר המימוש יבוצעו סימולציות אשר ״יזריקו״ שגיאות לפרוטוקול התקשורת (כלומר, ימחקו ביטים בין אם בצורה אקראית או בצורה יריבית). הסימולציה תמדוד ותנתח את קצב הקידוד המתקבל בהתאם לרעש המוזרק ואת והסתברות ההצלחה של הקידוד. תכולת הפרויקט שלבי הפרויקט יכילו:
המימוש יבוצע בשפה עילית כלשהי (C, ג׳אווה, פייתון וכו׳) על גבי מחשב יחיד שידמה את שני המחשבים המתקשרים ואת ערוץ התקשורת ביניהם. דרישות:
מקורות:
|
105 A web-based system for finding (lost) forked crypto-coins פיתוח מערכת web להצלת מטבעות קריפטוגרפיים מפוצליםשם המנחה: דר' רן גלס אחראי אקדמי: דר' רן גלס תיאור הפרויקט ותכולתו:טכנולוגיית ה-BlockChain מאפשרת מימוש מטבע ״דיגיטלי״ (דוגמת מטבע ביטקוין – bitcoin) בצורה מבוזרת מעל האינטרנט, וללא צורך בבנק מרכזי. חברי רשת הבלוקציין שומרים על פעילותה ואוכפים את חוקיה ע״י תהליך של כריית מטבעות – תהליך שמגדיר איך מוסיפים בלוק חדש לשרשרת הבלוקים הקיימת. כאשר יש אי-הסכמה בקהילה, קורה לעיתים שחלק מהכורים ״משנים את החוקים״ ומתחילים לייצר שרשרת נוספת הפועלת במקביל לשרשרת המקורית. תהליך זה נקרא פיצול או Fork. תכולת הפרויקט:הפרויקט הינו פרויקט פיתוח תוכנה ומצריך ידע בפיתוח תוכנה ופיתוח ל-web.
דרישות:הנדסת תוכנה מקורות:
|
106 Formal Verification of Protocols for Pedestrians and Autonomous vehicles מידול ואימות פורמלי של פרוטוקול השתלבות של הולכי רגל בנתיב תחבורה של רכבים אוטונומייםשם המנחה: דר' הלל קוגלר אחראי אקדמי: דר' הלל קוגלר תיאור הפרויקט ותכולתו:אימות פורמלי (Formal Verification) מאפשר שימוש באלגוריתמים ושיטות מתמטיות להוכחת נכונות של מערכות תוכנה וחומרה מורכבות. מערכות נהיגה אוטומטיות ידרשו לעמוד באתגרים רבים כדי להבטיח נהיגה אמינה ובטוחה, ובנוסף יעמדו בפני דרישה של השתלבות ותקשורת עם הולכי רגל בצורה ידידותית ובטוחה. בפרויקט נתמקד במידול פרוטוקול השתלבות של הולכי רגל בסביבה של רכבים אוטומטיים ובזיהוי כשלים פוטנציאלים בפרוטוקול, בשיטות אלגוריתמיות של אימות תוכנה. דרישות:
מקורות:
|
107 Algorithmic solution of mathematical riddles פתרון חידות לוגיקה ומתמטיקה בעזרת כלים אוטומטייםשם המנחה: דר' הלל קוגלר אחראי אקדמי: דר' הלל קוגלר תיאור הפרויקט ותכולתו:
בפרויקט נבדוק האם מבין חידות לוגיקה ומתמטיקה אשר במבט ראשון נראה שפתרונן דורש חשיבה יצירתית, קיימים תתי סוגים של בעיות אשר ניתנות לפתרון באופן אלגוריתמי בעזרת תכניות מחשב, למשל בכלים קיימים של אימות פורמלי. עבור דוגמאות של חידות נבדוק היתכנות של פתרון אלגוריתמי וננסה להכליל את השיטה לטפל במשפחה של חידות.
דרישות:83691 Formal Verification and Synthesis (במקביל לפרויקט) מקורות:
|
108 Theory of Network Based Biocomputation תאוריה של חישוב ביולוגי מקבילישם המנחה: דר' הלל קוגלר אחראי אקדמי: דר' הלל קוגלר תיאור הפרויקט ותכולתו:שיטה פוטנציאלית לפתרון בעיות קשות לחישוב היא שימוש במקביליות כדי לבצע האצה של החישוב. אחת הדרכים החדשות שהוצגו לאחרונה מאפשרת לייצר התקנים דמויי מבוך שמאפשרים תנועת רכיבים ביולוגיים זעירים כאשר תנועת הרכיבים במבוך ומיקומם מגדירים פתרון של הבעיה החישובית [1,2]. בפרויקט זה נגדיר בצורה פורמאלית מודל חישובי מתאים ונשאף לנתח את סיבוכיות זמן הריצה עבור מספר בעיות ספציפיות ולאפיין את כוח החישוב של המודל. דרישות:83670 Biological Computation (במקביל לפרויקט) מקורות:
|
109 Online Algorithms for Budgeted Maximum Coverage אלגוריתמים מקוונים לכיסוי מקסימום מתוקצבשם המנחה: דר' דרור רביץ אחראי אקדמי: דר' דרור רביץ תיאור הפרויקט ותכולתו:הפרוייקט יעסוק בגרסה המקוונת של בעיית כיסוי מקסימום מתוקצב. תתי קבוצות של קבוצת בסיס ממושקלת מגיעות זו אחר זו כאשר לכל אחת מהן יש מחיר. האלגוריתם המקוון צריך לבחור אוסף של תתי קבוצות תחת האילוץ שמחירן הכולל חסום ע"י תקציב נתון. עם הגעה של תת קבוצה על האלגוריתם להחליט אם לקבל או לדחות אותה, והוא יכול גם לוותר על תתי קבוצות שהתקבלו בעבר. דחייה או ויתור הן פעולות לא הפיכות. המטרה היא למקסם את המשקל הכולל של איברים שמכוסים ע"י תתי הקבוצות באוסף הנבחר. במסגרת הפרוייקט הסטודנטים ילמדו על מספר אלגוריתמים מקוונים לפתרון הבעיה, ויבחנו את ביצועיהם באמצעות סימולציות. בפרט, ביצועי האלגוריתמים יושוו לביצועים שמובטחים מהניתוח התיאורטי שלהם, לאלגורימים נאיביים, ולפתרונות סופר-אופטימליים שמחושבים ע"י תכנות לניארי. ניתן יהיה גם להשתמש במערכת הסימולציות על מנת לבחון אלגורתמים חדשים לבעיה. דרישות:קורסי קדם: מבני נתונים ואלגוריתמים 2, אלגוריתמים מקוונים. מקורות:
|
110 Non-uniform multi-coverage in Client-Server Networks כיסוי מרובה לא אחיד ברשתות לקוח-שרתשם המנחה: דר' דרור רביץ אחראי אקדמי: דר' דרור רביץ תיאור הפרויקט ותכולתו:הפרוייקט יעסוק בבעייה של הקצאת משאבים במערכת שכוללת שרתים שמשרתים לקוחות. המערכת כוללת קבוצת שרתים בעלי קיבול חסום, וקבוצת לקוחות כאשר לכל לקוח יש דרישה למשאב, ורווח שהוא מוכן לשלם רק בתנאי שדרישתו תסופק במלואה. לכל לקוח נתונה תת קבוצה של שרתים שיכולים לשרת אותו (השייכות לקבוצה זו יכולה להיות קשורה, למשל, למיקום גיאוגרפי). כמו כן, השירות שלקוח מקבל מהשרתים אינו אחיד. פתרון הוא התאמה בין לקוחות למשאבי הספקים כך שמתקיים: (1) לקוח מקבל משאבים רק משרתים שנמצאים בתת הקבוצה שלו, ו- (2) סך הדרישות שמשוייכות לשרת לא עולה על הקיבול שלו. מותר ללקוח לקבל שירות מיותר משרת אחד. המטרה היא למצוא פתרון שמביא למקסימום את הרווח הכולל של לקוחות שדרישותיהם מסופקות במלואן. הבעיה הנ"ל ממדלת הקצאת רוחב פס ברשתות סלולריות דור 4. במסגרת הפרוייקט הסטודנטים ילמדו על אלגוריתמי קירוב לפתרון הבעיה והכללות שלה, ויבחנו את ביצועיהם. בפרט, ביצועי האלגוריתמים יושוו לאלגורימים נאיביים ולביצועים שמובטחים מהניתוח התיאורטי שלהם. דרישות:קדם: מבני נתונים ואלגוריתמים 2, תורת הגרפים ושימושיה, אלגוריתמים מקוונים. מקורות:
|
111 Identifying critical events in biological networks using time and clocks זיהוי אירועים קריטיים ברשתות ביולוגיות באמצעות שיטות של זמן ושעוניםהמנחים: פרופ' צבי לוטקר, דר' הלל קוגלר אחראים אקדמים : פרופ' צבי לוטקר, דר' הלל קוגלר תיאור הפרויקט ותכולתו:ניתוח של התקדמות הזמן ושימוש במודלים של שעונים יכולים לאפשר זיהוי של אירועים קריטיים ברשתות חברתיות [1]. רשתות ביולוגיות מאפשרות היום הבנה מעמיקה וניבוי של התנהגות, אך סיבוכיות הרשת והדינמיקה שהיא מגדירה מהווים אתגר בניסיונות לפענח את התנהגות המערכת [2]. בפרויקט נבין כיצד שיטות לניתוח זמן ושעונים אפשרו לנתח ולזהות בצורה יעילה אירועים קריטיים במחזות תיאטרון ובסרטים, ונבדוק אפשרות להשתמש בשיטה ובהרחבות שלה לצורך ניתוח דינמיקה של רשתות ביולוגיות. דרישות:83670 Biological Computation (במקביל לפרויקט) מקורות:
|
112 Algorithms for solving linear programs of bounded dimension אלגוריתמים לפתרון תוכניות לינאריות במימד חסוםהמנחים: פרופ' צבי לוטקר, דר' דרור רביץ אחראים אקדמים : פרופ' צבי לוטקר, דר' דרור רביץ תיאור הפרויקט ותכולתו:תכנות לינארי (Linear Programming) הוא אחד מהכלים המרכזיים בפיתוח וניתוח אלגוריתמים. ידועים אלגוריתמים לפתרון תוכניות לינאריות בזמן פולינומי, אך זמן הריצה של האלגוריתמים הללו עדיין כבד. בפרוייקט זה נתמקד בתוכניות לינאריות במימד חסום, כלומר עם מס' קבוע של משתנים, אך מספר לא חסום של אילוצים. נלמד על אלגוריתם לפתרון תכנות לינארי במימד חסום וננסה להאיץ את זמן הריצה שלהם ע"י שימוש באקראיות ובמיקבול. דרישות:קורסי קדם: מבני נתונים ואלגוריתמים 2, אופטימיזציה רציפה וקומבינטורית. מקורות:
|
113 Micro architectural features based on machine learning מיקרו-ארכיטקטורה של מעבד מבוססת למידת מכונההמנחים: בנימין פרנקל אחראים אקדמים : פרופ' שמואל וימר תיאור הפרויקט ותכולתו:למידת מכונה, או Machine Learning, הינה תת-תחום במדעי המחשב ובבינה מלאכותית, העוסק בפיתוח אלגוריתמים המאפשרים למחשב ללמוד מתוך דוגמאות. זוהי טכנולוגיית ניתוח מידע המאפשרת חיזוי או קיבוץ נתונים. באמצעות אלגוריתמים שונים אנו יכולים לחשוף תבניות, מגמות, ודפוסים חדשים. בפרויקט זה, נרצה להשתמש באלגוריתמים קיימים של למידת מכונה לצורך שיפור ביצועי המעבד. מטרת הפרויקט היא לממש חזאי קפיצות (Branch Predictor) המבוסס על טכנולוגיית Machine Learning עבור מעבד מצונר, ולהטמיע אותו במעבד קיים תוך מימוש חומרתי של החזאי. במסגרת הפרוייקט הסטודנטים ילמדו רקע תיאורטי על אלגוריתמי למידת מכונה, ויתאימו אלגוריתם רלוונטי לצורך Branch Prediction . לאחר מכן הסטודנטים יבחנו את ביצועי האלגוריתם באמצעות מימושו. ביצועי החזאי יושוו לביצועי חזאים ידועים קלאסיים. הסטודנטים יטמיעו את החזאי במימוש חומרתי בשפת SystemVerilog בתוך מעבד מחקרי קיים (PULP) ויבחנו את ביצועי המעבד עם החזאי החדש. דרישות:קורסי קדם הנדרשים לביצוע הפרויקט:
מקורות:https://www.pulp-platform.org/ |
114 Deeply fused pipelined dot product multiplier מכפל מהותך מצונרהמנחים: בנימין פרנקל אחראים אקדמים : פרופ' שמואל וימר תיאור הפרויקט ותכולתו:פעולות כפל ואקומולציה נעשו נפוצים מאד בפעילות מעבדים, בפרט כפל ווקטורים ומטריצות. פעולות אלו נעשו צוואר בקבוק לביצועי מעבדים, במיוחד באפליקציות המממשות תהליכי בינה מלאכותית. דרישות:
דרישות קורסים:
מקורות:http://www.eng.biu.ac.il/~wimers/files/conferences/21-ASAP2016.pdf |
115 Network-based Audio Control and Distribution Center מרכז בקרת אודיו מבוסס רשתהמנחים: פיני טנדייטניק אחראים אקדמים : דר' רן גלס תיאור הפרויקט ותכולתו:פרויקט זה עוסק באיסוף מידע ממגוון רחב של חיישני אודיו והזרמתו לשרתים ברשת מקומית או ענן.
כל אחד מהמקורות לעיל מייצר זרם של מידע אותו נרצה לרכז במחשב רשתי שיהווה ״מרכז בקרה והפצה של אודיו״ ויאפשר למשל עיבוד, שמירה off-line או הפצה on-line של המידע המגיע מהמקורות השונים אל לקוחות המעוניינים לקבל את המידע (המעובד). המערכת תתמוך בצורת עבודה מול נתב רשת אלחוטי (מקומי) וגם בעבודה מול ענן. למשל, ייתכנו מספר לקוחות אליהם המידע יופץ מעל הרשת בשיטת multicast. דרישות:
מקורות:
|
116 Synthesis from Temporal Logic Specifications אלגוריתמים לסינתזה מאפיון דרישות בלוגיקת הזמןהמנחים: דר' הלל קוגלר אחראים אקדמים : דר' הלל קוגלר תיאור הפרויקט ותכולתו:אימות פורמלי (Formal Verification) מאפשר שימוש באלגוריתמים ושיטות מתמטיות להוכחת נכונות של מערכות תוכנה וחומרה מורכבות. אחד האתגרים המרכזיים הנוכחיים הוא לתאר פתרונות שהתקבלו בשיטות של Deep Learning ולהוכיח שהם אכן עומדים בדרישות. החשיבות של הוכחת נכונות של מערכת נוירונים נעשית משמעותית לאור ההתקדמות הדרמטית בשיטות ללמוד רשתות אך המגבלות הקיימות בהבנת ההתנהגות של הרשת שנלמדה. דרישות:83691 Formal Verification and Synthesis (במקביל לפרויקט) מקורות:
|
טופס ההרשמה במסלול הנדסת מחשבים |
|