אנחנו על המפה
בחודש מרץ נערך בפקולטה להנדסה המושב השלישי של כנס WOMBAT העוסק בחקר גלי אור וקול. פרופסור אבי צדוק, יושב ראש הכנס, מספר
בתאריכים 26-28 במרץ 2019 נערך בישראל כנס WOMBAT – The 3RD Workshop on OptoMechanics and Brillouin Scattering: Fundamentals, Applications and Technologies. הכנס מוקדש לחקר המשותף של גלי אור וקול. הוא נערך אחת לשנתיים, ומי שהביא אותו לישראל הוא פרופסור אבי צדוק מהפקולטה להנדסה. "הכנס הראשון בתחום נערך בשנת 2015 באוסטרליה, והם התאימו בכוונה את ראשי התיבות לשמה של חיה אוסטרלית, שגם מופיעה בלוגו הרשמי של הכנס", מספר צדוק. "בכנס ההוא הייתה לנו נוכחות צנועה, של סטודנט אחד בלבד. בכנס השני, שנערך ב-2017 בצרפת, כבר הייתה נציגות משמעותית יותר, הוזמנתי לשם עם שלושה סטודנטים נוספים, והחוויה שלנו הייתה מאוד מוצלחת. זה אחד הכנסים הכי מעניינים וטובים שהיינו בהם, וזה יצר את המוטיבציה לארח כאן. לכן, לקראת הכנס השלישי, הגשנו הצעה לארח את הכנס כאן – ולשמחתי היא התקבלה".
צדוק, בן 46, פרופסור מן המניין, נמצא במסלול אלקטרו אופטיקה של הפקולטה להנדסה של בר אילן כבר כמעט עשר שנים. הוא חוקר סיבים אופטיים וננו טכנולוגיה של אור, ובשנים האחרונות מתמקד בדיוק בנושא בו עוסק הכנס: שילוב של גלי אור וקול. "על פי רוב גלי אור וקול נתפסים כנבדלים, אבל זה לא נכון: אי אפשר לחלק את הפיזיקה למגרות בצורה כזאת. יש השפעות גומלין ושילוב כוחות. כשאנחנו מכניסים אור לאלמנט כלשהו – סיב, רכיב ננו טכנולוגי – יש לכך גם השפעות מכניות על יצירה של גלי קול. גם הכיוון ההפוך קיים: לגלי הקול יש השפעה על האופטיקה. המחקר על הקשר בין אור לקול מעניין מאוד ברמת המדע הבסיסי – הוא יכול ללמד אותנו על תכונות של חומרים שונים או של מכניקת הקוונטים – אבל יש לו גם יישומים טכנולוגיים משמעותיים מאוד. לדוגמה, אחד מתחומי המחקר המבוקשים ביותר כרגע הוא התחום של טכנולוגיה קוונטית, ואחת הדרכים הטובות ביותר לבדוק טכנולוגיה קוונטית – מחשב קוונטי, תקשורת קוונטית - היא באמצעות של שילוב של אור וקול."
את הכנס ניהל פרופסור צדוק במשותף עם פרופסור טל כרמון מהטכניון ופרופסור משה טור מאוניברסיטת תל אביב, ששימשו סגני יושב הראש. בועדה המארגנת ישבה גם ד"ר מירית חן, מנהלת המעבדה של צדוק בשוטף, "והרוח החיה של הועדה". הקרן הלאומית למדע פרסה את חסותה על הכנס, כמו גם שבע חברות תעשייה שונות - אחת מהן בכלל קנדית – שכולן למעט אחת גם הציגו במהלכו דוכנים. "התקציב הכולל של אירוע כזה הוא כרבע מיליון שקלים", אומר צדוק, "ולמעלה ממחצית הסכום הזה הגיע מחסויות." שרותי המזכירות לכנס סופקו ע"י מחלקת הכנסים של חברת דיזנהאוז, שטיפלו בכל הצד המנהלתי: הקמת אתר האינטרנט של הכנס, הגשה ושיפוט של מאמרים, סגירת הלוקיישן ושכירת כל נותני השירותים.
הכנס ארך שלושה ימים. היומיים הראשונים נערכו במרכז הכנסים "הפינה הירוקה" בפארק הירקון בתל אביב. היום השלישי נערך בפקולטה להנדסה בבר אילן. "בכנס התארחו כמאה איש, 70% מהם הגיעו מחו"ל - בארץ הקהילה היא די קטנה – והיה לי חשוב לארח אותם בפקולטה." מסביר צדוק. "תוכנית הכנס כללה 20 מרצים מוזמנים ועוד 50 הרצאות ופוסטרים של סטודנטים וחוקרים מכל העולם. כל השחקנים שרציתי להביא מהקהילה שלנו - ובהם חוקרים מסטנפורד, ייל, אוקספורד, מכון המחקר מקס פלנק בגרמניה – אכן הגיעו. הגיעו גם עשרה משתתפים מאוסטרליה ואפילו חוקרים מצ'ילה, מיפן ומסין. אני מודה לפקולטה להנדסה על האירוח שלנו, לסגנית הנשיא למחקר פרופסור שולמית מיכאלי, ולמרכז הננו של האוניברסיטה על החסות שלהם."
הפידבקים שקיבל צדוק מהמשתתפים היו מאוד חיוביים – חיוביים עד כדי כך, למעשה, שהוא התבקש להוביל בשנתיים הקרובות את ועדת ההיגוי של כנס WOMBAT הבא, שיערך ב-2021. "בנוסף," הוא מספר, "הכנס שימש עוגן שסביבו היו לנו ביקורים רבים של משתתפי הכנס, וניצלנו את ההזדמנות להעמיק את הקשרים המרכזיים ושיתופי הפעולה שלנו. חשבתי הרבה על המשפט של טל ברודי בהקשר הזה – אנחנו במפה ואנחנו נשארים במפה. אני חושב שייצגנו את הפקולטה בכבוד."