הצגת פרויקט הגמר של הקורס "עקרונות תכנון מערכות דיגיטליות" בהאקתון שנערך בלובי הפקולטה

The final project of the Digital Design Principles (DDP) course was constructed

בפקולטה שלא מפסיקה לחדש – גם פרויקט גמר יכול לקבל טוויסט מרתק. העבודה על פרויקט הגמר בקורס "עקרונות תכנון מערכות דיגיטליות" הגיעה לשיאה בהאקתון שנערך ביום האחרון של חודש יוני, בלובי של בניין הפקולטה. "את הרעיון קיבלנו מהאקתון שהשתתפנו בו כמה חודשים לפני כן, בחודש דצמבר 2019, בנושא ריסק 5 (RISC-V)," מספר ד"ר אדם תימן, האחראי האקדמי של הקורס. "בהאקתון הזה, שנערך בחסות חברת ווסטרן דיגיטל, מרבית הקבוצות – כולל הקבוצה הזוכה – השתמשו בפלטפורמת PulpEnIX שפותחה בבר אילן, וקבוצה של סטודנטים לתואר ראשון מבר אילן הגיעה למקום שלישי. זה היה אירוע מוצלח מאוד, נחמד וכייפי. אנשים התכוננו אליו שבועות, ישנו שם על הרצפה במהלך האירוע, והם עשו את זה לא כי הכריחו אותם - אלא כי הם נהנו מזה. ראינו את ההתלהבות מההאקתון, וכדי להכניס קצת "פלפל" לקורס שלנו, שעוסק בדברים דומים, החלטנו לערוך האקתון לסיום הקורס".

זו השנה הראשונה בה הועבר בפקולטה הקורס, שנהגה במרכז אימפקט, במעבדות אניקס בפקולטה להנדסה, אליו משתייכת קבוצת המחקר של ד"ר תימן. תימן מתמחה בתכנון שבבים, ובמהלך השנה החולפת זכה בפרס קריל ובפרס הרקטור לחדשנות מדעית, והוכתר ע"י האוניברסיטה כמרצה מצטיין. את הקורס שנבנה תחת אחריותו העביר יונתן שושן, שמוביל את צוות תכנון השבבים במעבדות אניקס, ובמקביל עושה דוקטורט בנושא של בקר למחשוב קוונטי. שותף נוסף לבניית הקורס הוא אודי קרא – מהנדס בעל ניסיון של כמעט 40 שנה בתעשיית השבבים, אשר הוביל את הפיתוח של פלטפורמת PulpEnIX ואת המעבד הישראלי "HAMSA-DI", ובמקביל מסיים תואר שני בנושא חומרה לבינה מלאכותית.

הקורס כלל מעבדה, בה מממשים דברים דיגיטליים בשפת System Verilog, וד"ר תימן, ביחד עם שושן וקרא, חיפשו איך לאתגר את הסטודנטים. "הגישה שלי היא לחפש דברים לגרום להוראה להיות יותר מעניינת," מסביר תימן. כך נולד הרעיון להאקתון. "התחלנו לשחק עם הרעיון הזה: הודענו לסטודנטים, חילקנו אותם לקבוצות של ארבעה חברי צוות, נתנו להם את הנושא ונרשמה התלהבות גדולה - ואז התפרצה הקורונה, ונאלצנו לגנוז את הכל. אבל כשהמצב התחיל להשתפר, בתחילת חודש יוני, הוצאנו את הרעיון מהבוידעם וקיבלנו אישור ממנכ"ל האוניברסיטה לקיים אותו, בהתאם להנחיות התו הסגול. במקביל, פנינו לחברות מתעשיית השבבים, הצענו להם לשלוח נציגים שימשו כחבר השופטים של התחרות - ונענינו בהתלהבות גדולה. שמחנו עוד יותר, כשחברת ווסטרן דיגיטל, אחת התומכות הגדולות בארכיטקטורת RISC-V, לקחה חסות על האירוע."

ההאקתון הוא השלב האחרון בפרויקט הגמר של הקורס - בנייה של מאיץ שמבצע פונקציה מורכבת – ונערך לאחר שלושה שבועות של עבודה מאומצת של הסטודנטים. באירוע עצמו, שהועבר כולו בלייב בפייסבוק של הפקולטה, עמלו הצוותים באופן מרוכז במטרה לשפר את המאיץ, לפתור תקלות של הרגע האחרון ולסיים את בנייתו. צוות ההוראה הסתובב בין הסטודנטים לאורך היום כולו ועזר לפתור בעיות. גם במקרה של משתתפים שלקחו חלק באירוע באופן מקוון - בשל החשש המובן מהגעה פיזית לאוניברסיטה, לאור הקורונה – העבודה מול הצוות התנהלה בצורה אופטימלית. כשהתקרב האירוע לקראת סיום, הכין כל צוות מצגת קצרה, בה הסבירו חברי הצוות מה הם עשו, איך, ולאיזה תוצאה הגיעו. בשעה 16:00 התאספו המשתתפים באולם ההרצאות להצגת הפרויקטים. פאנל שופטים מהחברות ווסטרן דיגיטל, מארוול, מלנוקס וקיידנס – חלק מחבריו נכחו פיזית באולם וחלקם לקחו חלק דרך אפליקציית זום – בחר בצוות הזוכה פה אחד. חברת ווסטרן דיגיטל, נותנת החסות האירוע, העניקה פרס גדול לצוות המנצח, ומתנת השתתפות לחברי שאר הצוותים. "בסיכומו של יום, ולמרות המצב המאתגר - כולם הסכימו שהיה אירוע מהנה, מלמד ומוצלח מאוד," מסכם ד"ר תימן.

תאריך עדכון אחרון : 08/09/2020