תואר ראשון בהנדסת חשמל במגמת נוירו-הנדסה

הבנת המוח האנושי היא אחד האתגרים המדעיים הגדולים ביותר של זמננו. לאתגר זה גם חשיבות מעשית ברורה - אחוז האוכלוסייה שסובל מהפרעות מוח הולך ועולה, ויש צורך בטיפולים חדשים.
התוכנית בנוירו-הנדסה מציעה שילוב של הכשרה מלאה בהנדסת חשמל עם התמחות בחקר המוח. בשנים האחרונות, להנדסה תפקיד חשוב בשני מישורים עיקריים:
א) פיתוח טכנולוגיות חדשות למדידה של רקמות מוח. לדוגמא, שיטות חדשות למדידה של הפעילות החשמלית של המוח, שיטות דימות מתקדמות וטכנולוגיות למיפוי הקישורים בין הנוירונים.
ב) ניתוח נתונים - הטכנולוגיות הקיימות היום מייצרות מידע ביולוגי בהיקף רחב ויש צורך בכלים חישוביים לנתח את המידע.

תוכנית הלימודים בנוירו-הנדסה מותאמת לאופי הבינתחומי של המחקר. בבסיס התוכנית לימודי הנדסה התואמים לתוכנית בהנדסת חשמל, הכוללים העמקה במדעי היסוד מתמטיקה, פיזיקה ומחשבים.
התוכנית כוללת קורסים מתוך מסלול בביו-הנדסה אשר מוצע בהנדסת חשמל בשילוב קורסים במדעי המוח (פיזיולוגיה, נוירופיזיולוגיה ונוירואנטומיה ) הניתנים בבית הספר למדעי המוח, וקורסים ייעודיים לתוכנית בנוירו-הנדסה (למשל מידול רשתות נוירונים, נוירו-גנומיקה, נוירו-טכנולוגיה).

התוכנית שמה דגש על התחומים הבאים:
1. למידת מכונה, נוירו-גנומיקה ומידול רשתות נוירונים
2. טכנולוגיות דימות מוח
3. פיתוח כלים טיפוליים בדגש על מעבר מחסום דם-מוח
4. ממשק מוח-מכונה
תוכנית זו מקנה, בנוסף ללימודי הנדסת חשמל, ידע מדעי נרחב בהבנת מערכות עצביות מהרמה המולקולרית דרך רמת רשתות הנוירונים, ועד לרמת המוח השלם במצבי בריאות וחולי. יישום כלים אנליטיים וניסיוניים ממדע ההנדסה לתחום מדעי המוח יאפשר לסטודנטים בתוכנית להמשיך במחקר לתארים מתקדמים ולהשתלב בתעשיה הביו-רפואית.

מה זה נוירו-הנדסה?
תחום חדש בהנדסת חשמל שמתמקד בלפתור בעיות ולפתח טכנולוגיות בתחום מדעי המוח.

מהם האתגרים של נוירו-הנדסה?
להשתמש ולהמציא טכנולוגיות כדי לקרוא ולהשפיע על המוח כבר היום.
להשתמש ולהמציא טכנולוגיות כדי להגיע להבנה של המוח.
להשתמש ולהמציא טכנולוגיות כדי לאבחן ולטפל במחלות מוח.

למי מיועד התואר החדש?
למי שרוצה להיות מהנדס חשמל ורוצה לשלב זאת עם חקר המוח.

מה ההבדל בין המגמה החדשה לתוכנית הרגילה בהנדסת חשמל?
השנתיים הראשונות לתואר במגמה החדשה יהיו בדיוק כמו התוכנית הרגילה בהנדסת חשמל, עם תוספת של סמינר אחד במדעי המוח. בשנתיים האחרונות לתואר כל החובות של התוכנית הרגילה בהנדסת חשמל יישארו כמו שהם, אבל במקום מסלולי הבחירה ילמדו קורסים בנוירו-הנדסה.

מה נותנת המגמה בנוירו-הנדסה?
תואר ראשון מלא בהנדסת חשמל ובנוסף חשיפה לאתגרים טכנולוגיים בממשק עם המוח מבחינת שעות לימוד, העומס במגמת נוירו-הנדסה לא יהיה גדול יותר מהתוכנית הרגילה בהנדסת חשמל.

מה נלמד במגמת נוירו-הנדסה בנוסף להנדסת חשמל?
רקע בביולוגיה וכימיה
רקע במדעי המוח בשיתוף המרכז הבינתחומי למדעי המוח בבר אילן
קורסים חדשים בנוירו-הנדסה, נושאים כמו: מידול רשתות נוירונים, נוירו-טכנולוגיה וממשק מוח מכונה, למידת מכונה ו- big data, מחלות עצביות - טכנולוגיות לאבחון וטיפול, גנטיקה וגנומיקה של המוח, שיקום והנדסת רקמות מוח.
הסטודנטים יוכלו לבחור קורסי בחירה מהאשכולות הבאים: אשכול חישוביות, אשכול נוירוביולוגיה ודימות, ואשכול נוירוטכנולוגיה.

מה אפשרויות התעסוקה לבוגרי מגמת נוירו-הנדסה?
בוגרי המגמה יוכלו להשתלב בתעשייה ובאקדמיה במקצועות החדשים של נוירו-הנדסה:
Artificial intelligence
פיתוח טכנולוגיות עבור ממשק מוח-מחשב
בנוסף הבוגרים יכולים להשתלב בכל המשרות הטכנולוגיות הפתוחות למהנדסי חשמל . לבסוף, לבוגרים יהיה יתרון בתעשיות: ביו-הנדסה, ביו-טכנולוגיה, ניתוח נתונים, big data ולמידת מכונה.

האם קיימות מלגות הצטיינות למועמדים עם נתוני קבלה גבוהים במיוחד?
כן בהחלט. מועמדים טובים במיוחד יוכלו לזכות במלגות מיוחדות מטעם הפקולטה וגם מטעם המגמה. בנוסף, למצטיינים יינתן ליווי אקדמי אישי.

התואר

תעודת הבוגר תהיה ב"הנדסת חשמל". שם המגמה לא יירשם על גבי התעודה.

לצפייה בתכנית הלימודים בנוירו-הנדסה

לקבלת מידע נוסף: