פרויקטי גמר - התמחות בתקשורת - הנדסת מערכות תקשורת תשפ"ה
הרקע לפרויקט:
כיום, קיימות בדיקות לגילוי הדבקה בוירוס משני סוגים: בדיקות מבוססות הגבר DNA שהן מאד מדוייקות ומאד איטיות, ומאידך בדיקות מהירות אך פחות רגישות, כך שהן נותנות מענה רק בשלבי הדבקה מתקדמים. כפי שראינו בהתפשטות הקורונה, זה לא מספיק לבלימת מגפות ולכן הפרויקט יעסוק בסוג חדש של בדיקות מהירות ורגישות שמפותח במעבדה, המבוססות על הגבר של ננו-חלקיקים. הפרויקט מתאים למעוניינים להמשיך למחקר ומהווה המשך לפרויקט משנים קודמות.
מטרת הפרויקט:
מידול מתימטי של בדיקה וירלית המתבססת על הגבר של ננו-חלקיקים, ואפיון זמני הבדיקה ורגישותה.
תכולת הפרויקט:
בפרויקט יעשה שימוש במדידות שנעשו לאחרונה על ננו-חלקיקים המסוגלים לשחרר חומר מגיב בתגובה לנוכחות של מולקולות ספציפיות. המדידות יתורגמו למודל מתימטי בו יעשה שימוש הן לניתוח והן לסימולציה של מערכת ננו-חלקיקים שמסוגלת לזהות וירוסים.
קורסי קדם:
נושאים מתקדמים בתקשורת (במקביל לפרויקט)
מקורות:
Bergel, Itsik. "Detection and amplification of molecular signals using cooperating nano-devices." In ICASSP 2019-2019 IEEE International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing (ICASSP), pp. 1259-1263. IEEE, 2019
הרקע לפרויקט:
כיום, קיימות בדיקות לגילוי הדבקה בוירוס משני סוגים: בדיקות מבוססות הגבר DNA שהן מאד מדוייקות ומאד איטיות, ומאידך בדיקות מהירות אך פחות רגישות, כך שהן נותנות מענה רק בשלבי הדבקה מתקדמים. כפי שראינו בהתפשטות הקורונה, זה לא מספיק לבלימת מגפות ולכן הפרויקט יעסוק בסוג חדש של בדיקות מהירות ורגישות שמפותח במעבדה, המבוססות על הגבר של ננו-משטחים. הפרויקט מתאים למעוניינים להמשיך למחקר ומהווה המשך לפרויקט משנים קודמות.
מטרת הפרויקט:
סימולציה ואפייון ביצועים של בדיקה ויראלית מבוססת ננו-משטחים
תכולת הפרויקט:
בפרויקט תכתב סימולציית מטלב המאפיינת את ההתנהגות של ננו-משטחים מצופים. הציפוי של ננו-משטחים אלו מתפרק בתגובה למולקלות ובתכנון נכון יכול לשמש כבדיקת לגילוי וירוסים.
הפרויקט יכלול לימוד והבנת ההתנהגות של ננו-משטחים, כתיבת סימולציית מטלב, והרצות של הסימולצים בתנאים שונים כל מנת לאפיין את מערכת הבדיקה
קורסי קדם:
אותות ומערכות, נושאים מתקדמים בתקשורת (רשות, במקביל לפרויקט)
מקורות:
Bergel, Itsik. "Detection and amplification of molecular signals using cooperating nano-devices." In ICASSP 2019-2019 IEEE International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing (ICASSP), pp. 1259-1263. IEEE, 2019.
הרקע לפרויקט:
בכפר גלובלי כמו כדור הארץ של 2023, יותר ויותר מכשירים מתחברים לרשת תקשורת. ככאלה, קריטי לדעת את המיקום שלהם ולו רק למטרות ניתוב תקשורת, בקרה סביבתית, והתאמת תכנים למשתמש. חשוב שתהליך האיכון ייעשה בצורה כמה שיותר יעילה כדי לאפשר הקטנה של המכשיר וחיסכון במשאבים. אמנם, לחלק מהמכשירים יכולת איכון עצמאית (GPS), אך רכיבים פשוטים יותר יצטרכו ללמוד את המיקום שלהם מתוך הרשת עצמה.
מטרת הפרויקט:
בפרויקט זה נדרש ללמוד את תחום איכון הרשתות וליישם איכון של רשת תקשורת בצורה אופטימלית על ידי סימולציה ממוחשבת.
תכולת הפרויקט:
על הסטודנטים ללמוד על השיטות השונות לביצוע איכון רשתות, לבחור שיטה אחת, לתכנן ולממש סימולצית מטלב המדמה את פעולת האיכון ברשת.
ביצועי הסימולציה יושוו לחסמים קיימים וחסמים שיפותחו תוך כדי הפרויקט.
קורסי קדם:
נושאים מתקדמים בתקשורת (במקביל לפרויקט)
מומלץ SSP1
מקורות:
Bal, Mert, et al. "Localization in cooperative wireless sensor networks: A review." 2009 13th International Conference on Computer Supported Cooperative Work in Design. IEEE, 2009.
הרקע לפרויקט:
ממסר הוא רכיב תקשורת הקולט אות מגביר ומשדר אותו. ממסרים משמשים להגדלת טווח התקשורת והעלאת קצב המידע. טכנולוגיות חדשות מאפשרות ייצור והפעלה פשוטה של ממסרים רבים באותה רשת. ממסרים כאלו לא דורשים תשתית, ואפילו יכולים לאסוף אנרגיה מסביבתם. הכנסת עשרות ומאות ממסרים לרשת (לדוגמה בבניין אחד) יאפשרו הגדלה משמעותית בקצבי התקשורת. האתגר העיקרי ברשת כזו הוא בחירת פרמטרים נכונה לכל ממסר שתאפשר פעולה אופטימאלית של הרשת.
במחקר חדשני, אנו משתמשים באופי הלא לינארי של מגברים כדי ליצור הקבלה בין רשת תקשורת עם ממסרים לרשת נוירונים. בעזרת הקבלה זו, אנו מאפשרים שימוש בכלים הרבים הזמינים ללמידת מכונה על מנת לבצע אופטימיזציה של הרשת. יתירה מזו, אנו מצליחים גם לאמץ את היכולת של רשתות נוירונים לבצע חישובים, ולבצע חישובים תוך כדי מעבר האות ברשת הממסרים.
מטרת הפרויקט:
בפרויקט זה נממש סימולציה של רשת תקשורת סלוללרית עם משדר (תחנת בסיס) מספר מקלטים והרבה ממסרים. נשתמש בכלים של למידת מכונה על מנת לשפר את התקשורת ברשת וגם להשיג מטרה חשובה נוספת: נדרוש שהרשת תפריד את האות המשודר, כך שכל מקלט יקבל רק את האות הרצוי שלו, ולא יושפע מהאותות המשודרים לשאר המקלטים.
בפרויקט זה נרחיב את חזית הידע ונבחן גם את הבעיה של לימוד הערוץ. הפרויקט יתמקד בביצוע משולב של לימוד ערוץ ואופטימיזציה של המערכת.
הפרויקט בעל אופי מחקרי, ומתאים לסטודנטים מצטיינים המעוניינים להשתלב במחקר.
תכולת הפרויקט:
לימוד של רשתות תקשורת וכלי למידת מכונה, מימוש הרשת בפייתון, מימוש של אלגוריתם למידה שיאפשר לימוד ערוץ ואופטימיזציה של הרשת. ביצוע הלימוד והאופטימיזציה וניתוח התוצאות.
קורסי קדם:
למידת מכונה (אפשר במקביל לפרויקט)
מקורות:
הרקע לפרויקט:
לננו- חלקיקי זהב פוטנציאל גדול לשמש בתור תרופות עתידיות. במהלך פיתוח ובחינת תרופות חדשות אנו נדרשים לקבוע ניסיונית כיצד התרופה משפיעה על הגוף (פרמקודינמיקה) וכיצד הגוף משפיע על התרופה (פרמוקינטיקה). הפרופיל הפרמקוקינטי כולל פרמטר חשוב מאוד- פיזור התרופה בגוף (distribution) - תהליך המתאר את מעבר התרופה מהדם אל הרקמות. ניסויים אלו נעשים לרוב בחיות קטנות (מכרסמים).
בפרויקט זה נפתח שיטה לקביעת מספר ננו-חלקיקי הזהב ברקמות השונות על בסיס עיבוד תמונת CT. שיטה זו תבדק כנגד ICP- inductively coupled plasma spectroscopy - שהיא האנליזה הנהוגה היום לכימות מספר הננוחלקיקים ברקמה ומחייבת את מות החיה. אם נצליח, נוכל להפחית משמעותית את מספר החיות הנדרשות לניסויים מבלי לסכן את נכונות התוצאות או להשפיע על קביעת פרופיל הבטיחות של התרופה.
מטרת הפרויקט:
הסטודנטים יפתחו תוכנית המקבלת סריקות CT ומפענחת מהו ריכוז הזהב ברקמה הנבדקת.
תכולת הפרויקט:
1. סינתזה (הכנה) של ננו חלקיקי זהב
2. בדיקה ניסיונית של החלקיקים in vivo באמצעות CT
3. פיתוח האלגוריתם והשוואה לתוצאות ICP
קורסי קדם:
Python/MATLAB
דרישות נוספות:
עיבוד ספרתי של תמונות 83-629
מקורות:
Advantages and Limitations of Current Techniques for Analyzing the Biodistribution of Nanoparticles - https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00802
הרקע לפרויקט:
הפרדת מקורות "עיוורת" הינה שם כוללת לאוסף השיטות שמטרתן להפריד אות המכיל "ערבוב" (לרוב, ליניארי) של רכיבים לרכיביו העצמאיים, עם מינימום הנחות ו/או ידע מקדים. ככזאת, גישה זו רלוונטית לתחומים רבים, כגון עיבוד אותות תקשורת (דחיית הפרעות) ואותות שמע (סינון רעשי רקע). פרויקט זה יעסוק בפיתוח שיטה מבוססת למידת מכונה להפרדת אותות תקשורת ולהשבחת ביצועי המקלט בפענוח ההודעה שנשלחה. פיתוח שיטות כמו זו שתפותח בפרויקט מקדם את יכולות העיבוד הדיגיטליות של מערכות תקשורת עתידיות, ולכן מביא לפוטנציאל שיפור נוסף בביצועי מערכות תקשורת במובן הרחב.
מטרת הפרויקט:
תוצר הפרויקט הינו רשת נוירונים מאומנת להפרדת אותות, כאשר אות העניין הינו אות תקשורת שיש לפענחו באופן הטוב ביותר (במובן הסתברות שגיאה לסיבית מינימלית) והאות המפריע יכול להיות אחד מכהמ סוגים. בעיה זו היא בעיה מוכללת ביחס לזו המוצגת באתגר https://rfchallenge.mit.edu.
תכולת הפרויקט:
1. קריאת מאמרים רלוונטיים
2. הבנת מתודולוגית הפתרון (למידה מפוקחת להפרדת אותות, ובפרט אימון רשת נוירונים מלאכותית)
3. מימוש הפתרונות הקיימים
4. הרחבת הפתרון הקיים לצורך הפרדת אות עניין מאות מפריע אשר סוגו אינו ידוע מראש
5. אימון הרשת ובחינתה לעומת ביצועי הפתרונות הקיימים
קורסי קדם:
1. מבוא ללמידת מכונה (83622)
2. תקשורת ספרתית 1 (83310)
מקורות:
- Lancho, A., Weiss, A., Lee, G.C.F., Tang, J., Bu, Y., Polyanskiy, Y. and Wornell, G. W., “Data-Driven Blind Synchronization and Interference Rejection for Digital Communication Signals”, in Proc. of IEEE Global Communications Conference (GLOBECOM), pp. 2296–2302, Dec. 2022. (https://arxiv.org/pdf/2209.04871.pdf)
- Lancho, A., Weiss, A., Lee, G.C.F., Jayashankar, T., Kurien, B., Polyanskiy, Y. and Wornell, G. W., "RF Challenge: The Data-Driven Radio Frequency Signal Separation Challenge", arXiv:2409.08839, Sep. 2024 (https://arxiv.org/abs/2409.08839)