פרויקטי גמר - התמחות בננו-אלקטרוניקה, מעגלים ו-VLSI תשפ"ד
הרקע לפרויקט:
לייזרי קסקדה קוונטיים מבוססי גליום ארסנייד הינם המקור היעיל ביותר לקרינת טרה-הרץ. עם זאת, טמפרטורת העבודה של לייזרים אלה מוגבלת ואינה עולה על 200 קלווין. בשל כך כדיי להפעיל את לייזרי הקסקדה הקוונטיים לתחום הטרהרץ נדרש לקרר אותם לטמפרטורות נמוכות סביב 150 קלווין. כדיי לקרר יש צורך לצמד את הלייזרים למקרר המקשה על אינטגרציה של מקורות הקרינה אלה במערכות אלקטרואופטיות. הפרויקט יעסוק בחקר הביצועים של מבני לייזרי קסקדה קוונטיים לתחום הטרהרץ במטרה להבין את מנגנוני הפעולה שלהם ולאפשר מבנים איתם יהיה אפשר לעבוד בטמפרטורת החדר.
מטרת הפרויקט:
פסקה המתארת מה ההישגים המצופים מהפרויקט ומה יהיו התוצרים הסופיים של הפרויקט
תכולת הפרויקט:
בעזרת תוכנה ייעודית (נקסט-ננו) הסטודנטים יבצעו סימולציה של מספר מבנים של לייזרי קסקדה קוונטיים לתחום הטרה-הרץ וייחלצו מהסימולציה של המבנים פרמטרים כמו עקומות זרם-מתח וספקטרום של ההגבר של הלייזר במתחים וטמפרטורות שונות.
קורסי קדם:
נטייה לקורסים פיזיקאליים. (קדם מ"למ)
דרישות נוספות:
הכירות עם תוכנת מטלאב. כישורי מחשב וסימולציה.
מקורות:
הרקע לפרויקט:
טמפרטורת העבודה של לייזרי קסקדה קוונטיים מבוססי גליום ארסנייד מוגבלת ואינה עולה על 200 קלווין. אחד הגורמים מגבילים הינה האנרגיה הנמוכה ליצירת פונונים בחומר זה. בגליום ניטריד לעומת זאת אנרגיה זו גבוהה פי שלוש מזו של גליום ארסנייד. בשל כך נחזה שלייזרי קסקדה קוונטיים מבוססי גליום ניטריד יוכלו לעבוד בטמפרטורת החדר. הפרויקט יעסוק בחקר הביצועים של מבני לייזרי קסקדה קוונטיים מבוססי גליום ניטריד לתחום הטרהרץ במטרה לאפשר מבנים איתם יהיה אפשר לעבוד בטמפרטורת החדר.
מטרת הפרויקט:
במהלך הפרויקט בעזרת תוכנה ייעודית (נקסט-ננו) הסטודנטים יחקרו את ביצועיהם של מבנים שונים של לייזרי קסקדה קוונטים מבוססי גליום ניטריד לתחום הטרה-הרץ. לאחר השוואה של הפרמטרים הפיזיקאליים של מספר מבנים שונים, הסטודנטים ימליצו על מבנים הצפויים לתת ביצועי טמפרטורה טובים.
תכולת הפרויקט:
בעזרת תוכנה ייעודית (נקסט-ננו) הסטודנטים יבצעו סימולציה של מספר מבנים של לייזרי קסקדה קוונטיים מבוססי גליום ניטריד לתחום הטרה-הרץ וייחלצו מהסימולציה של המבנים פרמטרים כמו עקומות זרם-מתח וספקטרום של ההגבר של הלייזר במתחים וטמפרטורות שונות.
קורסי קדם:
נטייה לקורסים פיזיקאליים. (קדם מל"מ).
דרישות נוספות:
הכירות עם תוכנת מטלאב. כישורי מחשב וסימולציה.
מקורות:
הרקע לפרויקט:
חישוב קוונטי מציע גישה חדשה ומעניינת לעבר פתרון של בעיות חישוביות מגוונות. הנושא נמצא בחזית המחקר העולמית (והישראלית) לאור הפוטנציאל הרב שלו. עם זאת, עדין קיים צורך לאפיין את אוסף הבעיות שניתן לפתור ביעילות באמצעות מחשבים קוונטיים וכפועל יוצא מכך, חשוב למצוא אלגוריתמים קוונטיים חדשים. הפרויקט שואף לאתר בעיות שהאופי שלהן תואם ליכולות המחשב הקוונטי ומסתייע בהן באופן אופטימלי, כאשר הגישה היא אנליטית ברובה ומבוססת על כלים מתחום תורת ההסתברות מחד ותורת האינפורמציה הקוונטית מאידך.
מטרת הפרויקט:
כחלק מהפרוייקט יבוצע שימוש בידע קודם שהושג בקבוצת המחקר בכדי לאתר בעיה/ות אותן קשה לפתור באמצעות מחשב קלאסי אך קל לפתור באמצעות מחשב קוונטי. כמו כן, ינוסח אלגוריתם קוונטי שאכן פותר את הבעיה ביעילות (שוב, תוך שימוש בסכמה כללית שכבר נוסחה בעבר ע"י קבוצת המחקר). בשאיפה, ניתן יהיה להכליל תוצאות אלו לעבר משפחות רחבות של בעיות עם אופי דומה.
תכולת הפרויקט:
במהלך הסמסטר הראשון הסטודנטים יכירו מושגי מפתח בחישוב קוונטי ואינפורמציה קוונטית, עם תשומת לב מיוחדת שתינתן לבעיות "אוראקל". לקראת סוף הסמסטר הראשון, הסטודנטים כבר יוכלו להשתמש בתוצרים קודמים על מנת לבחון (אנליטית) בעיות ספציפיות בכדי לראות האם קיים בהן יתרון קוונטי (במונחים של הסתברות הצלחה עבור אותה כמות שאילתות). במהלך הסמסטר השני, תאותר לפחות בעיה אחת שבה קיים יתרון ויאופיינו התכונות של השערים ושל המצבים הקוונטים שמאפשרות להגיע לאותו יתרון. ככל שיאפשר הזמן, הסטודנטים ינסו להרחיב את התוצאות הללו וישתדלו להסיק מהן מסקנות כלליות באמצעות עיון מעמיק יותר במבנה המתמטי של הבעיות הרלוונטיות ו/או האלגוריתם הקוונטי שפותר אותן.
קורסי קדם:
יש לקחת במקביל לפרוייקט את הקורס "חישוב קוונטי" (סמסטר א' תשפ"ד)
מקורות:
רקע כללי בתחום של חישוב קוונטי ניתן למצוא בפרק 1 של הספר:
Quantum Computation and Quantum Information / Nielsen and Chuang.
מידע יותר ספציפי, אבל גם יותר מתקדם שלא יהיה לגמרי ברור בשלב זה,
ניתן למצוא בפרק 6 של
הרקע לפרויקט:
תהליך המנהור הקוונטי הוא תהליך קוונטי בסיסי אשר במהלכו אלקטרון יכול לעבור בהסתברות מלאה מתחת למחסום פוטנציאל אפילו שאין לו מספיק אנרגיה לעשות זאת.
על בסיס התופעה הקוונטית המעניינת הזו פותחו מגוון של התקנים אלקטרוניים כמו דיודות מנהור רזונטיביות, והתקני טרנזיסטורים קוונטיים, מיקרוסקופיים מבוססי מנהור ואלקטרוניקה מולקולרית.
דיודות מנהור רזונטיביות מבוססות על שכבות דקות של ננו – חומרים אשר מונחות אחת על השנייה.
ניתן לחשב את האנרגיות הרזונטיביות שבהן אלקטרון יכול לעבור מנהור ע"י מודלים שמתארים את השכבות הננו מטריות של החומרים השונים ופתירת משוואת שרדינגר .
הוספת לייזר למערכת כזו תגרום לאינטראקציות בין אור לחומר אשר יכולים לגרום לאפקטים קוונטים חדשים שבעזרתם ניתן לתכנן גלאים קוונטים בעלי רגישות מאד גבוהה לאורכי גל .
בפרויקט זה אנחנו נבדוק כיצד הוספת לייזר משפיעה על הסתברות המעבר בהתקנים ננו מטרים כאלו , כיצד ניתן להנדס את המבנים הננו מטרים כך שאפשר יהיה לתכנן גלאי קוונטי המבוסס על אינטראקציות לייזר עם האלקטרונים במבנה הננומטרי ומנהור קוונטי רזונטיבי.
מטרת הפרויקט:
מטרת הפרויקט הוא לחקור את השפעת הלייזר על תכונות המנהור של האלקטרון במבנה ננו מטרי של מוליכים למחצה . לבנות מודל חישובי אשר מחשב את הסתברות המעבר של אלקטרון במבנה בעל שכבות דו מיימדיות של מוליכים למחצה שונים.
בעזרת מודלים חישוביים נוכל לתכנן גלאי קוונטי מבוסס על דיודות מנהור רזונטיביות . במהלך הפרויקט הסטודנט יבנה מודל תאורטי שמחשב את הסתברות המעבר של אלקטרון במבנים ננו מטרים עם ובלי השפעת לייזר. הסטודנט יחקור כיצד שינוי הפרמטרים השונים של המבנה (סוגי החומרים ועובי השכבות ) משפיעים על התופעות הקוונטיות השונות , בכדי להבין כיצד ניתן לקבל את האפקט הקוונטי בצורה אופטימלית . בנוסף הסטודנט יחפש חומרים מתאימים ע"י חישוב מבנה אלקטרוני של ננו חומרים בעזרת סימולציות מבוססות על תורת פונקציונל הצפיפות.
תכולת הפרויקט:
- סקר ספרות על תופעות מנהור קוונטי וכיצד הן באות לביטוי בהתקנים אלקטרוניים, בדגש על דיודות מנהור רזונטיביות.
- למידת נושא של בניית מודלים למבנים ננו מטריים , וחישוב הסתברויות מעבר עבור מודליים כאלו בשיטות נומריות ואנליטיות.
- בניית מודל תאורטי המחשב את הסתברות המעבר של אלקטרון במבנה ננו מטרי של שכבות מוליכים למחצה.
- הוספת אינטרקציה של לייזר למודל וחישוב ההסתברות.
- הגשת דוח מסכם.
קורסי קדם:
83204 מכניקה קוונטית שימושית
מקורות:
- Interatomic Coulombic decay in two coupled quantum wells, Tamar Goldzak, Liron Gantz, Ido Gilary, Gad Bahir, and Nimrod Moiseyev Phys. Rev. B 91, 165312.
- Non-Hermitian Quantum Mechanics, Nimrod Moiseyev.
- Laser Control of Resonance Tunneling via an Exceptional Point, Anael Ben-Asher, Daniel Šimsa, Tereza Uhlířová, Milan Šindelka, and Nimrod Moiseyev Phys. Rev. Lett. 124, 253-202 .
הרקע לפרויקט:
המהפכה הקוונטית השנייה משנה את עולם הטכנולוגיה כבר קיום. החיפוש אחרי מקור פליטה של פוטון בודד אשר יכול לפעול בטמפרטורת החדר ובעל יעילות קוונטית גבוהה מהווה נושא מחקר בהמון תחומים שונים קיום. פגמים נקודתיים בשכבות דו ממדיות הם פלטפורמה מבטיחה לפיתוח של מרכז צבע פולט אור בטמפרטורת החדר ואינטגרציה של מבנים אלו בהתקנים אופטואלקטרוניים קיימים .
קשה לקבוע את המבנה של אותם פגמים נקודתיים בתוך השכבות הדו ממדיות ולכן חישובים של מבנה אלקטרוני של חומרים , הפותרים את משוואת שרדינגר בצורה נומרית ללא ידע מוקדם מניסוי , מהווים בסיס לקביעת המבנה של פגמים אלו ויכולים לעזור בפיענוח של תכונות ספקטרוסקופיות כלומר הבנה כיצד משפיע המבנה של הפגמים בתוך השכבות על התכונות האופטיות של החומרים . סימולציות אלו יכולות לעזור בפיתוח של מקור פליטה של פוטון בודד אשר יכול להוות אבן בסיס לטכנולוגיות קוונטיות שונות , כגון : מחשוב קוונטי , גלאים קוונטים ותקשורת קוונטית.
מטרת הפרויקט:
מטרת הפרויקט הוא חישוב תכונות אופטיות ומבניות של פגמים נקודתיים בשכבות דו מימדיות על ידי סימולציות first principle ללא ידע מוקדם מניסוי .
הסטודנט יחקור כיצד מודלים תאורטיים מבניים שונים של פגמים נקודתיים בשכבות דו ממדיות המתאימות לאירוח של מרכזי צבע פולטי אור משפיעים על התכונות האופטיות של החומרים השונים. דוגמא לחומר אחד כזה הוא בורון ניטרידי הקסגונלי . הסטודנט יחקור כיצד מבנים שונים של פגמים יכולים לשנות את מצב היסוד הספיני , דבר אשר חשוב עבור פיתוח של מקור פולט פוטון בודד בטמפרטורת החדר שיכול להוות קיוביט , אבן הבסיס של מחשב קוונטי.
הסטודנט יחקור מספר שכבות וינסה מספר שיטות המבוססות על תורת פונקציונאל הצפיפות.
תכולת הפרויקט:
- סקר ספרות על מקורות אור בודדים המבוססים על פגמים נקודתיים בחומרים.
- סקר ספרות על שיטות חישוב של מבנה אלקטרוני המבוססות על תורת פונקציונאל הצפיפות.
- יצירת מודלים תאורטיים למבנים אפשריים של פגמים נקודתיים בחומרים דו ממדים.
- סימולציות של תכונות מבניות של החומרים הננו מטרים כגון אנרגית יצירה של פגמים אלו ע"י שיטות חישוב מבנה אלקטרוני המבוססות על תורת פונקציונאל הצפיפות.
- סימולציות של תכונות ספקטרוסקופיות של החומרים הננו מטרים ע"י שיטות חישוב מבנה אלקטרוני המבוססות על תורת פונקציונאל הצפיפות והשוואה למדידות ניסיוניות.
- הגשת דוח מסכם.
קורסי קדם:
83204 מכניקה קוונטית שימושית
מקורות:
- Ivády, V.; Abrikosov, I. A.; Gali, A. First Principles Calculation of Spin-Related Quantities for Point Defect Qubit Research. Npj Comput. Mater. 2018, 4 (1), 1–13. https://doi.org/10.1038/s41524-018-0132-5.
- Dreyer, C. E.; Alkauskas, A.; Lyons, J. L.; Janotti, A.; Van de Walle, C. G. First-Principles Calculations of Point Defects for Quantum Technologies. Annu. Rev. Mater. Res. 2018, 48 (1), 1–26. https://doi.org/10.1146/annurev-matsci-070317-124453.
- Goldzak, T.; McIsaac, A. R.; Van Voorhis, T. Colloidal CdSe Nanocrystals Are Inherently Defective. Nat. Commun. 2021, 12 (1), 890. https://doi.org/10.1038/s41467-021-21153-z.
הרקע לפרויקט:
Gain-cell embedded DRAM (GC-eDRAM) is a memory technology that has been shown to be an interesting alternative to standard SRAM for various applications. One of the drawbacks of this technology is the limited data retention time (DRT) due to parasitic leakage currents.
מטרת הפרויקט:
In this project, the students will model the probability of cell failures and explore the possibilities of improving the DRT through algorithmic approaches mixed with circuit design techniques.
תכולת הפרויקט:
The project is a research project with both theoretical and implementation components, intended for both Electrical and Computer Engineering students.
קורסי קדם:
מעגלים משולבים ספרתיים 83-313
דרישות נוספות:
Verilog/Virtuoso/Matlab/C/Python
מקורות:
- P. Meinerzhagen, A. Teman, R. Giterman, N. Edri, A. Burg, and A. Fish, Gain-Cell Embedded DRAMs for Low-Power VLSI Systems-on-Chip. Berlin, Germany: Springer, 2018.
- Teman A, Meinerzhagen P, Burg A, Fish A (2012) Review and classification of gain cell eDRAM implementations. In: Proc. IEEE Convention of Electrical and Electronics Engineers in Israel (IEEEI), pp 1–5
הרקע לפרויקט:
Gain-cell embedded DRAM (GC-eDRAM) is a dynamic storage technology that presents an alternative to standard SRAM for various applications. In this project, novel circuit techniques will be developed for GC-eDRAM based memories to improve performance, power, and area (PPA) costs.
מטרת הפרויקט:
The project outcome is a novel technique for improving the GC-eDRAM technology
תכולת הפרויקט:
This work will include the investigation of sophisticated refresh schemes, advanced write-back techniques, and others. This research project will include Virtuoso based simulation in advanced CMOS nodes
קורסי קדם:
מעגלים משולבים ספרתיים 83-313
דרישות נוספות:
The project will include Virtuoso simulations and possibly layout, digital (Verilog) design and other chip design skills.
מקורות:
- P. Meinerzhagen, A. Teman, R. Giterman, N. Edri, A. Burg, and A. Fish, Gain-Cell Embedded DRAMs for Low-Power VLSI Systems-on-Chip. Berlin, Germany: Springer, 2018.
- Teman A, Meinerzhagen P, Burg A, Fish A (2012) Review and classification of gain cell eDRAM implementations. In: Proc. IEEE Convention of Electrical and Electronics Engineers in Israel (IEEEI), pp 1–5
הרקע לפרויקט:
Gain-cell embedded DRAM (GC-eDRAM) is a memory technology that has been shown to be an interesting alternative to standard SRAM for various applications. One of the drawbacks of this technology is the limited data retention time (DRT) due to parasitic leakage currents.
מטרת הפרויקט:
The unique features of the GC-eDRAM memories, require specialized memory block design, but also an opening for implementing in-memory logical computations with very little overhead. For example readout of an logical "NOR" function result for two adjacent memory rows can be performed in such a memory with very little overhead. In this project we aim to design a GC-eDRAM memory that will allow to perform various logical computation with data stored in the memory.
תכולת הפרויקט:
The students will develop a unique memory design and architecture. They will be required to suggest and implement novel ideas in memory design and run various simulations to prove the suggested memories reliability.
קורסי קדם:
Digital Integrated Circuits (83-313)
דרישות נוספות:
Running Simulations in Virtuoso and layout
מקורות:
- P. Meinerzhagen, A. Teman, R. Giterman, N. Edri, A. Burg, and A. Fish, Gain-Cell Embedded DRAMs for Low-Power VLSI Systems-on-Chip. Berlin, Germany: Springer, 2018.
- Teman A, Meinerzhagen P, Burg A, Fish A (2012) Review and classification of gain cell eDRAM implementations. In: Proc. IEEE Convention of Electrical and Electronics Engineers in Israel (IEEEI), pp 1–5
הרקע לפרויקט:
In the modern era, there is a huge amount of secured data transfer involving credit cards, autonomous vehicles, IOT, etc. It is essential for data centers to be able to identify users accurately and securely. A new category of circuit called Physical Uncloneable Functions (PUF) has been utilized to provide secret encryption keys and authentication. The PUFs use random transistor mismatch to generate digital codes, which are unknown even to the device manufacturer. The problem with PUF are that they also have many flaky bits which can change due to noise effects, requiring the use of complex error correction algorithms.
מטרת הפרויקט:
In this project, several novel techniques will be utilized to improve the reliability and robustness of the basic PUF cell. These techniques involve a combination of analog, digital and device physics concepts. During the course of this work, you will design a novel PUF array as well as its readout circuitry, all of which will be implemented in a Si IC. This is an original idea whose successful implementation can result in an academic publication.
תכולת הפרויקט:
In this project the student will design a PUF using digital and analog techniques. The schematics will be prepared in Virtuoso and simulated. Layout and post-layout simulations will be conducted to verify the circuit performance. This project will include a tapeout and Silicon measurements. The successful conclusion of this project may lead to an academic publication. Since there are several topologies here, there can be more than one project available.
קורסי קדם:
- 768330301 אלקטרוניקה לינארית - חובה
- 768332501 מעבדה למעגלים אנלוגיים – חובה
- 8330801 מעגלים אלקטרוניים ספרתיים – חובה
- 83315 מעבדה מעגלים אלקטרוניים ספרתיים – חובה
- 768361101 מעגלים משולבים אנלוגיים – מומלץ
דרישות נוספות:
a lot of motivation!!
מקורות:
- G. Schrijen, “Scalable Security for IoT” in ISSE 2015, Berlin, Germany.
- C. Herder, Y. Meng-Day, F. Koushanfar, S. Devadas, "Physical Unclonable Functions and Applications: A Tutorial", Proceedings of the IEEE, vol. 102, no. 8, pp. 1126 – 1141, (2014
הרקע לפרויקט:
Analog Amplifiers are complex circuits which require a lot of hand-tuning and are not scalable. Recently, a new type of amplifier has emerged which is much more “digital”. This is called a “Ring Ampifier” which essentially uses a 3 stage ring oscillator as an amplifier. It can be much more compact and simpler than a corresponding analog circuit. In principle, the basic elements of the amplifiers are CMOS inverters, not current sources or analog drivers. This amplifier can be much faster and lower power than conventional analog amplifiers.
מטרת הפרויקט:
In this project you will design a ring amplifier and use it in an application such as analog-to-digital conversion or voltage regulation. These are generally application which are left to analog circuits, so this amplifier will make these circuits more “digital”. The ring amplifier will be utilized in one of these applications.
תכולת הפרויקט:
You will need to learn the theory and then implement the circuit in 65nm CMOS. An application will be chosen for the ring amplifier circuit. The schematics will be prepared in Virtuoso and simulated. Layout and post-layout simulations will be conducted to verify the circuit performance. Since there are several applications here, there may be more than one project available.
קורסי קדם:
- 768330301 אלקטרוניקה לינארית - חובה
- 768332501 מעבדה למעגלים אנלוגיים – חובה
- 8330801 מעגלים אלקטרוניים ספרתיים – חובה
- 83315 מעבדה מעגלים אלקטרוניים ספרתיים – חובה
- 768361101 מעגלים משולבים אנלוגיים – חובה
דרישות נוספות:
a lot of motivation to work hard!!!
מקורות:
- B. Hershberg, “Ring Amplifiers for Switched Capacitor Circuits”, IEEE JOURNAL OF SOLID-STATE CIRCUITS, VOL. 47, NO. 12, DECEMBER 2012, pp. 2928.
- Jun-Eun Park, et. al. “A 0.4-to-1.2V 0.0057mm2 55fs-Transient-FoM Ring-Amplifier-Based Low-Dropout Regulator with Replica-Based PSR Enhancement” ISSCC 2020 Digest of Technical Papers, pp. 492-3.
הרקע לפרויקט:
There are many types of sensors which change the value of a capacitor upon sensing a physical parameter, like pressure, fluid level, mechanical stress and other. This change in capacitance must be detected by a readout circuit, which can be either an analog circuit (analog to digital converter) or a digital circuit in some cases (like a frequency based converter).
מטרת הפרויקט:
In this project an analog/digital capacitance-to-digital readout circuit will be designed for mechanical sensors. These sensors are useful to measure a physical/mechanical parameter, such as pressure/vibration/acceleration/ ultrasound or optical excitation. The sensing capacitor is sensitive to the physical parameter and its capacitance changes linearly during the sensing. The interface circuit is based on two ring oscillators, which drive programmable capacitors. One of the capacitors is the sensing capacitor, while the second capacitor is a known reference capacitor. Each ring oscillator will generate a frequency, which is proportional to the capacitor which it drives. Several algorithms will be used to cancel the offset between the two ring oscillators. The result will be a digital word which is linearly proportional to the sensed parameter. It will be attempted to develop a novel circuit which is competitive with state-of-the-art sensors reported in the literature.
תכולת הפרויקט:
Students involved will survey the prior-art sensors and understand their performance level. After this, a ring oscillator sensor will be designed and simulated using virtuoso tools. The sensor will be compared to the state-of-the-art. An outstanding project may even be able to tape-out the sensor to achieve measured results. This project may lead to a journal publication and can be extended to a Master’s thesis.
קורסי קדם:
- 768330301 אלקטרוניקה לינארית - חובה
- 768332501 מעבדה למעגלים אנלוגיים – חובה
- 8330801 מעגלים אלקטרוניים ספרתיים – חובה
- 83315 מעבדה מעגלים אלקטרוניים ספרתיים – חובה
- 768361101 מעגלים משולבים אנלוגיים – מומלץ
דרישות נוספות:
a lot of motivation!!
מקורות:
- “Capacitance-to-Digital Converter for Operation Under Uncertain Harvested Voltage down to 0.3V with No Trimming, Reference and Voltage Regulation” by Orazio AIELLO, Paolo CROVETTI and Massimo ALIOTO. International Solid State Circuits Conference 2020, pp. 74.
הרקע לפרויקט:
Analog to digital converters are used to transfer real-world information, which is analog, to the digital domain for further signal processing. This is an extremely important function which is prevalent in all computer systems. There is a constant battle to improve performance, lower power, increase bandwidth and other performance parameters.
מטרת הפרויקט:
In this project you will design a highly compact analog to digital converter (ADC) using the SAR (Successive Approximation Register). The SAR topology is one of the most attractive for low power and compact ADC applications. It is also a relatively simple architecture conceptually and lends itself to many types of optimizations to improve accuracy, reduce area and enable low power operation. You will need to learn the theory and then implement the circuit in 65nm CMOS. The SAR ADC includes both analog and digital blocks, which will allow you to develop skills in both.
תכולת הפרויקט:
In this project the student will design a SAR ADC using digital and analog techniques. The schematics will be prepared in Virtuoso and simulated. Layout and post-layout simulations will be conducted to verify the circuit performance.
קורסי קדם:
- 768330301 אלקטרוניקה לינארית - חובה
- 768332501 מעבדה למעגלים אנלוגיים – חובה
- 8330801 מעגלים אלקטרוניים ספרתיים – חובה
- 83315 מעבדה מעגלים אלקטרוניים ספרתיים – חובה
- 768361101 מעגלים משולבים אנלוגיים – מומלץ
דרישות נוספות:
a lot of motivation!!!
מקורות:
- Analog Integrated Circuit Design – Tony Chan Carusone, David Johns and Kenneth Martin – John Wiley Publishers. Chapters 16 and 17
- “A compact 10-b SAR ADC with unit-length capacitors and a passive FIR filter” P Harpe IEEE Journal of Solid-State Circuits 54 (3), 636-645
הרקע לפרויקט:
A stable clock source is one of the most important requirements for integrated circuit designs. Fully integrated on-chip generation of a clock source has become more important as system-on-chip designs have proliferated. More specifically, wireless sensor nodes for Internet-of-Things (IoT) applications have a small form factor and limited board space, making it difficult to integrate crystal oscillators, especially for implantable applications. An on-chip oscillator requires low power consumption and energy per cycle, frequency stability over varying ambient temperatures, long-term stability, and low supply voltage sensitivity. Low oscillator power consumption is important in a system with low activity where the standby current dominates the total power consumption, as is the case with a wake-up timer or a sleep mode timer. An oscillator must also show good frequency stability and resistance to temperature supply voltage and random variations. At low voltage and low power, this becomes even more challenging.
מטרת הפרויקט:
In this project, several novel techniques will be utilized to design an FLL. These techniques involve a combination of analog, digital and device physics concepts. During this work, you will design a novel FLL, all of which will be implemented in a Si IC.
תכולת הפרויקט:
In this project the student will design an FLL using digital and analog techniques. The schematics will be prepared in Virtuoso and simulated. Layout and post-layout simulations will be conducted to verify the circuit performance. This project will include a tapeout and Silicon measurements. The successful conclusion of this project may lead to an academic publication.
קורסי קדם:
- 768330301 אלקטרוניקה לינארית - חובה
- 768332501 מעבדה למעגלים אנלוגיים – חובה
- 8330801 מעגלים אלקטרוניים ספרתיים – חובה
- 83315 מעבדה מעגלים אלקטרוניים ספרתיים – חובה
- 768361101 מעגלים משולבים אנלוגיים – מומלץ
דרישות נוספות:
a lot of motivation to work hard!!!
מקורות:
- M. Choi, T. Jang, S. Bang, Y. Shi, D. Blaauw and D. Sylvester, "A 110 nW Resistive Frequency Locked On-Chip Oscillator with 34.3 ppm/°C Temperature Stability for System-on-Chip Designs," in IEEE Journal of Solid-State Circuits, vol. 51, no. 9, pp. 2106-2118, Sept. 2016, doi: 10.1109/JSSC.2016.2586178.
- A. Djemouai, M. A. Sawan and M. Slamani, "New frequency-locked loop based on CMOS frequency-to-voltage converter: design and implementation," in IEEE Transactions on Circuits and Systems II: Analog and Digital Signal Processing, vol. 48, no. 5, pp. 441-449, May 2001, doi: 10.1109/82.938354.
- D. S. Truesdell, A. Dissanayake and B. H. Calhoun, "A 0.6-V 44.6-fJ/Cycle Energy-Optimized Frequency-Locked Loop in 65-nm CMOS With 20.3-ppm/°C Stability," in IEEE Solid-State Circuits Letters, vol. 2, no. 10, pp. 223-226, Oct. 2019, doi: 10.1109/LSSC.2019.2946767.
הרקע לפרויקט:
זכרונות מוטמעים מהווים חלק משמעותי וחשוב ממערכות SOC כיום, ולכן יש צורך לייצר מערכות חסכוניות יותר בשטח ובהספק. כרגע ארכיטקטורת הזכרון השולט בשוק הינו הSRAM המורכב ממינימום של 6T (six transistors). ארכיטקטורת הGC-eDRAM מוצג כאלטרנטיבה אפשרית לSRAM כיוון שהיא בנויה מ2-4T ולכן יעילה יותר בשטח. החסרון המשמעותי בזכרון זה היא תכונת הדינמיות שלה, שמחייבת פעולות רענון מחזוריות בכדי לשמר את המידע. מטרת הפרוייקט היא לתכנן וליצור מערכת קריאה מתוחכמת שתאפשר לקורא את המידע האגור בזכרון בצורה מדויקת ובכך להאריך את הזמן הנצרך בין מחזורי רענון.
מטרת הפרויקט:
בפרוייקט תתכנו ארכיטקטורה שלמה של מערכת קריאה מזכרון, הכולל מעגל sense-amplifier, מעגלים אנלוגים נוספים התומכים בSA ומעגלים דיגיטלים התומכים בקריאה. תתכן אפשרות להגיע אף לשלב הלייאוט במעגלים, ואפילו לייצור צ'יפ ממש.
תכולת בפרויקט:
תכנון וייצור מעגלים אנלוגים בוירטואוזו (החל מהסכמה ועד ללייאוט)
כתיבת מעגלים דיגיטלים בורילוג
קורסי קדם:
- 83303 אלקטרוניקה לינארית – חובה
- 83325 מעבדה למעגלים אנלוגיים – חובה
- 83308 מעגלים אלקטרוניים ספרתיים – חובה
- 83315 מעבדה מעגלים אלקטרוניים ספרתיים – חובה
- 83611 מעגלים משולבים אנלוגיים – מומלץ
דרישות נוספות:
a lot of motivation
מקורות:
64-kB 65-nm GC-eDRAM With Half-Select Support and Parallel Refresh Technique O Harel, EN Casarrubias, M Eggimann, F Gürkaynak, L Benini, A Teman, ...
IEEE Solid-State Circuits Letters 5, 170-173
הרקע לפרויקט:
במערכות ננואלקטרוניות יש צימוד אינפורמציה מחלק אחד של המעגל (המגיעה למשל מחלקים לוגיים \מעבדים \ מאפננים) לחלקים אחרים (מעגלים אחרים \ מגברים \ אנטנות ומשדרים), פשוט בגלל שהכל "קרוב". באופן טיפוסי אנחנו מתייחסים לבעיה כבעיית אמינות (crosstalk, reliability, signal -integrity), אך בפרויקט זה נשים את המשקפת של אבטחה (security), נמדל, נסמלץ את מעבר האינפורמציה דרך כלי מידול אלקטרומגנטיים המתאימים לשבבי סיליקון מתקדמים.
מטרת הפרויקט:
מידול פליטת האינפורמציה, מימוש מעגלי הבחינה והתוצר הסופי ניתוח אלקטרומגנטי והגדרת מטריקת לכימות פליטת האינפורמציה וניתוח התוצאות.
תכולת הפרויקט:
הסטודנטים ילמדו ספרות קודמת. הסטודנטים יממשו (בעזרתנו) מעגלי "משדר" (מעגלים לוגיים הפולטים או מעבדים אינפורמציה סוגית) ומעגלי מקלט (מגבר, מאפנן ואנטנה-משדר), יאפיינו ויפעילו כלים אלקטרומגנטיים מתקדמים על גבי סביבת התכנון ויבצעו אנליזה state-of-the-art בשימוש בכלים מתקדמים אלו לניתוח זליגת אינפורמציה.
קורסי קדם:
- שימוש בכלי תכנון מעגלים למשל וירטואוזו - חובה - אז אם לקחתם קורסים מתקדמים בננו זה יכול לעזור.
- ידע באנלוג -ייתרון אך לא חובה
דרישות נוספות:
רצון ומוטיבציה לשיפור יכולות עם כלים טכניים (כלים אלקטרומגנטיים) ורכישת ידע ויכולות ניתוח.
יכולות אנליטיות גבוהות ושליטה כללית טובה בעבודה עם כלי סימולציה.
נכונות להיקף עבודה משמעותי.
מקורות:
ספרות ממוקדת והנחייה קרובה תינתן לבעלי עניין (והתאמה) בפרויקט
הרקע לפרויקט:
זכרונות הם חלק עיקרי בצ'יפים היום ולכן נדרש תכנון רב בשביל לממש זכרון יעיל ביותר מבחינת שטח, מהירות וצריכת הספק. יש הרבה עבודה היום על למצוא ארכיטקטורה משופרת למאקרו של זכרונות.
מטרת הפרויקט:
המטרה היא לבנות זכרון דינאמי מהיר יותר אשר יהיה מותאם לאפליקציות שונות - כלומר לעבוד בתנאים שונים כגון טמפרטורה. הפרוייקט ננסה לחשוב על זכרון יעיל ולממש אותו לרכיב IP שלם ומוכן, תוך התחשבות בפרמטרים השונים המשפיעים עליו ועל היכולות שלו.
תכולת הפרויקט:
נחקור זכרונות קיימים היום ונתכנן מערך זכרון ייחודי ומותאים לדרישות שלנו. נבצע סימולציות מקיפות הרלוונטיות להבנת ההשפעות על זכרונות בצ'יפים שקיימים היום בשביל לשפר את הביצועים. זה ייעשה במערכת וירטואוזו.
קורסי קדם:
מעבדת ספרתיים, וקורס מעגלים משולבים
דרישות נוספות:
וירטואוזו
מקורות:
Gain-Cell Embedded DRAMs for Low-Power VLSI Systems-on-Chip
הרקע לפרויקט:
כיום רוב השטח של הצ'יפים אותם אנו רואים בכל מכשיר אלקטרוני יום-יומי מנוצל על ידי הזכרונות, לכן יש להם חשיבות רבה וקריטית כאשר מתכננים אותם. לשם כך, מנסים תמיד לפעול להקטנת שטחם, הקטנת צריכת ההספק שלכם ולייעל את הפונקציונליות. פרמטרים רבים נלקחים בחשבון הן ברמת ההתקן הבודד וגם למעלה בהיררכיית מימוש המאקרו של הזכרון.
מטרת הפרויקט:
תכנון ארכיטקטורה של זכרון יחד עם הפריפריות הנלוות אליו תוך כדי התחשבות בפרמטרים שיביאו לצמצום בשטח, הספק ומהירות רבה של הבלוק. ניצור ברמת ההתקן את הזכרון הדיגיטלי יחד עם הפריפריות השונות שנצטרך על מנת להפעיל את הזכרון לקריאה וכתיבה נכונה. נלמד על עקרונות תכנון בעולם ה VLSI, אשר בצמיחה אדירה בימנו.
תכולת הפרויקט:
בפרוייקט זה, הסטודנטים יעבדו עם מערכת virtuoso בה הם יבנו את המעגל ברמה הלוגית לסימולציות על המערך ולאחר מכן יצירת לייאוט לארכיטקטורה. תחילה, ידרשו לתכנן איך יעבוד הזכרון ואילו פריפריות יידרשו על מנת ליצור בלוק יעיל ומשופר שיפיעלו את הזכרון.
קורסי קדם:
מעגלים משלובים או/ו מעגלים ספרתיים (יחד עם המעבדה)
דרישות נוספות:
ידע ב virtuoso
מקורות:
Gain-Cell Embedded DRAMs for Low-Power VLSI Systems-on-Chip - book
הרקע לפרויקט:
זיכרונות הינן אבן הבניין המרכזי בשבבים אלקטרוניים כיום וממומשים במגוון טכנולוגיות עבור צרכים שונים. בפרויקט זה, נתמקד בזיכרונות CAM מרובה פורטים הממומשים באמצעות תאים סטנדרטיים.
מטרת הפרויקט:
בפרויקט הזה נתעסק בלתכנן ליישם ולהרחיב בלוק שבמהותו הוא זיכרון, אבל מתוחכם יותר מ RAM סטנדרטי וכולל גם מעגלים דיגיטליים חישוביים.
תכולת הפרויקט:
בפרויקט תצטרכו ללמוד היטב את מבנה היחידה, לעבוד על האלגוריתמים לפיתוח, לפתח ארכיטקטורת חומרה מתאימה, וליישמה. להשתמש בכלי CAD מתקדמים בעזרת כלי חדשני למיקום מונחה שפיתחנו בבר-אילן.
קורסי קדם:
מעגלים אלקטרוניים ספרתיים 83-308.
מעגלים משולבים ספרתיים 83-313
מקורות:
https://en.wikipedia.org/wiki/Content-addressable_memory
הרקע לפרויקט:
חישוב תכונות של חומרים ומולקולות כיום הינו תחום רחב הנותן מענה לניבוי תכונות של חומרים חדשים ועוזר בהבנת מנגנונים של תגובות כימיות ומעבר של אלקטרונים בין ממשקים של חומרים שונים.
שיטות חישוב של מבנה אלקטרוני של מוצקים (electronic structure methods) מבוססות כיום בעיקר על תורת פונקציונאל הצפיפות . תורה זו הינה יעילה חישובית ונותנת תוצאות טובות עבור תכונות מסוימות של חומרים, אבל מתקשים בניבוי של תכונות אחרות .
שיטות חישוב מבנה אלקטרוני אשר מבוססות על כימיה קוונטית , פותרות את משוואת שרדינגר האלקטרונית בצורה נומרית ובעזרת תורת ההפרעות מרובת חלקיקים. כיום הן בעיקר משמשות לחישוב של מולקולות קטנות עד בינוניות , הם שיטות שניתן להגיע לדיוק גבוה מאד בניבוי תכונות של מולקולות , וככול שעולים בסיבוכיות של השיטה כך גם הדיוק עולה .
בשנים האחרונות יש התקדמות בפיתוח של שיטות אלו עבור חומרים בעלי מבנה מחזורי כגון מוצקים ומשטחים. שיטות אלו הראו תוצאות טובות עבור ניבוי של תכונות אופטיות של מוצקים , סיפוח של מולקולות על פני שטח ועוד.
חומרים דו ממדיים הם בחזית הטכנולוגית של יישומי אנרגיה והתקני אופטואלקטרוניקה חדשים , החיפוש המתמיד אחרי חומרים חדשים כיום נמצא בתחומי טכנולוגיה ומחקר רבים.
בפרויקט זה אנחנו נפתח וניישם שיטות חישוב המבוססות על כימיה קוונטית עבור חישוב תכונות של חומרים דו ממדיים וסיפוח של מולקולות על משטחים אלו.
מטרת הפרויקט:
מטרת הפרויקט הוא חישוב תכונות של חומרים דו מימדיים על ידי שיטות המבוססות על כימיה קוונטית ללא ידע מוקדם מניסוי ( ab-initio ).
הסטודנט ייפתח שיטות חישוב יעילות , המבוססות על תורת ההפרעות ויישם אותם על חומרים דו ממדיים. הסטודנט ישווה זמן חישוב של אלגוריתם של השיטה החדשה ביחס לשיטות הקודמות.
הסטודנט יחקור שיטות שונות ויחשב תכונות שונות של חומרים וישווה את התוצאות לשיטות המבוססות על פונקציונאל הצפיפות .
הסטודנט יחקור חומרים שונים בעלי שכבה אחת וגם בעלי כמה שכבות עם חומרים שונים .
תכולת הפרויקט:
• סקר ספרות על חומרים דו מימדיים ושיטות לחישוב תכונות שלהם.
• סקר ספרות על שיטות חישוב של מבנה אלקטרוני המבוססות על תורת הפרעות רב גופית.
• כתיבת קוד עבור פיתוח השיטות החדשות .
• סימולציות של תכונות מכניות של החומרים הדו ממדיים והשוואת התוצאות לניסוי ולשיטות קיימות.
• השוואת חסכון בזמני חישוב וזיכרון של השיטה החדשה לעומת שיטות אחרות .
• הגשת דוח מסכם.
קורסי קדם:
מכניקה קוונטית שימושית, 83204
מקורות:
- “Accurate thermochemistry of covalent and ionic solids from spin-component-scaled MP2”, T.Goldzak et al, J. Chem. Phys. 157, 174112 (2022) https://doi.org/10.1063/5.0119633.
- Gaussian-based coupled-cluster theory for the ground-state and band structure of solids, James McClain, Qiming Sun, Garnet Kin-Lic Chan, Timothy C Berkelbach, . Chem. Theory Comput. 2017, 13, 3, 1209–1218, https://doi.org/10.1021/acs.jctc.7b00049.
- Second-order Møller–Plesset perturbation theory applied to extended systems. II. Structural and energetic properties, Andreas Grüneis; Martijn Marsman; Georg Kresse, J. Chem. Phys. 133, 074107 (2010) , https://doi.org/10.1063/1.3466765.
- Modern Quantum Chemistry: Introduction to Advanced Electronic Structure Theory, by Attila Szabo , Neil S. Ostlund.
הרקע לפרויקט:
עד כה פותחו בקבוצה שלנו מספר לוגיקות שמטרתן להשיג אופטימליות במהירות והספק של תכנון מעגלים דיגיטליים.
לוגיקת Dual Mode Logic הינה לוגיקה המשלבת בין לוגיקת cmos הנפוצה, ובין לוגיקה דינאמית, ברמת השער (nand/nor וכדומה). בלוגיקה זו קיימים שני מצבי פעולה:
- מצב סטטי- שבו יש חיסכון באנרגיה אך ביצועים נמוכים.
- מצב דינמי- שבו הביצועים גבוהים אך צריכת האנרגיה גבוהה.
שילוב בין המצבים מביא לשיפור הן במהירות הפעולה והן בצריכת ההספק. הלוגיקה הראתה תוצאות טובות מאוד בטכנולוגיות שונות ובארכיטקטורות שונות.
מעבר ללוגיקת DML, ישנן עוד לוגיקות שפותחו במעבדה כמו DMPL (Dual Mode Pass Logic) שגם הראתה יעילות רבה.
בפרויקט נרצה לפתח ולהשתמש במגוון לוגיקות חדשניות שיוכלו לתת שיפור מקסימלי במהירות ובצריכת ההספק.
מטרת הפרויקט:
מימוש מעגלים דיגיטליים מהירים ודלי הספק באמצעות לוגיקות חדשניות.
תכולת הפרויקט:
בחינת מימוש לוגיקות חדשניות עבור יצירת מעגלים דיגיטליים ובחינת ארכיטקטורות שונות באמצעותן.
העבודה הינה באמצעות תוכנת virtuoso בטכנולוגיות מתקדמות.
קורסי קדם:
- קורס מעגלים ספרתיים 83-308
- מעבדה למעגלים ספרתיים 83-315
- מעגלים משולבים ספרתיים 83-313
מקורות:
- I. Levi and A. Fish, "Dual Mode Logic—Design for Energy Efficiency and High Performance," in IEEE Access, vol. 1, pp. 258-265, 2013, doi: 0.1109/ACCESS.2013.2262015.
- I. Stanger, N. Shavit, R. Taco, L. Yavits, M. Lanuzza and A. Fish, "Robust Dual Mode Pass Logic (DMPL) for Energy Efficiency and High Performance," 2020 IEEE International Symposium on Circuits and Systems (ISCAS), Seville, Spain, 2020, pp. 1-5, doi: 10.1109/ISCAS45731.2020.9181127.
הרקע לפרויקט:
Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS) can provide detailed information regarding biochemical processes and electrolyte composition.
The EIS can provide insights about solution composition or the nature of the grafting or plated material on the electrodes [1].
The EIS can also be used in synthetic biology-based sensors [2]
A setup of 2,3,4 electrode setup [1,3] can be used for obtaining the measurements for a specific challenging problem. The advantages and the disadvantages of each strategy will be evaluated.
The PalmSens [4] commercial potentiostat system and the screen printed electrodes will be used as a baseline system for designing lower cost solution EIS setup which will be characterized and tested in this project.
This project is a collaboration with Prof. Drazen Jurisic (https://www.fer.unizg.hr/en/drazen.jurisic ) from Department of electronics in Zagreb University (he is an expert in analog circuits).
מטרת הפרויקט:
This project is about understanding electrochemical impedance spectroscopy (EIS) and exploring potential applications for EIS
תכולת הפרויקט:
In this multi-disciplinary project, the student will learn how Electrochemical Impedance Spectroscopy can be used for material characterization. The project includes integration of analog and digital circuitry with wet biochemical material (optional).
קורסי קדם:
- מעגלים משולבים
מקורות:
- Wang, S., Zhang, J., Gharbi, O. et al. Electrochemical impedance spectroscopy. Nat Rev Methods Primers 1, 41 (2021). https://doi.org/10.1038/s43586-021-00039-w
- Din, M. Omar, et al. "Interfacing gene circuits with microelectronics through engineered population dynamics." Science advances 6.21 (2020): eaaz8344. (https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.aaz8344 )
- Franks, Wendy, et al. "Impedance characterization and modeling of electrodes for biomedical applications." Biomedical Engineering, IEEE Transactions on52.7 (2005): 1295-1302.
- Palmsens 4 Potentiostat , (https://www.bioanalytics.co.il/products/electrochemistry/palmsens-4-pot… )
מטרת הפרויקט:
מימוש של שיטות שונות בניתוח נתונים ספקטראליים
תכולת הפרויקט:
השתתפות במדידת נתונים, קידוד וניתוח תוצאות בסביבת פייתון
קורסי קדם:
מבוא ללמידת מכונה, יסודות התקני מל״מ
מקורות:
- Yuan, S., Naveh, D., Watanabe, K. et al. A wavelength-scale black phosphorus spectrometer. Nat. Photon. 15, 601–607 (2021). https://doi.org/10.1038/s41566-021-00787-x
- Shaofan Yuan et al. Geometric deep optical sensing. Science379, eade1220(2023). DOI:10.1126/science.ade1220
הרקע לפרויקט:
אנו מודדים את התכונות האופטיות של מתכות בצורתן כשכבה חד-אטומית וחוקרים את הפיסיקה של אינטראקציית אור-חומר בחומרים מסוג זה
מטרת הפרויקט:
ההישג המצופה הוא יצירת בסיס נתונים המבוססים על מדידות ספקטרוסקופיה ועבודה על מודל תיאורטי המסביר את אופי האינטראקציה של האור עם שכבות אטומיות מתכתיות
תכולת הפרויקט:
ביצוע מדידות ולימוד של מודלים לניתוח התוצאות
קורסי קדם:
גלים אלקטרומגנטיים, יסודות התקני מל״מ, מכניקה קוונטית
דרישות נוספות:
פיסיקה של מצב מוצק, אינטראקציה של אור עם חומר
מקורות:
הרקע לפרויקט:
רשתות נוירונים עמוקות הן הבסיס לאפליקציות רבות בחיינו כגון זיהוי פנים, עיבוד קול, ועיבוד שפה. מתוך הארכיטקטורות הקיימות כיום, ארכיטקטורה מבוססת מנוע קונבולוציה הינה הפופולארית ביותר בתחומים רבים ובעיקר בתחום עיבוד התמונה. ככל שרשתות אלו גדלות אנו נתקלים בשתי בעיות עיקריות: הראשונה היא צריכה של משאבי חישוב רבים. השניה היא שימוש רב בזיכרון. במהלך השנים התפתחו מאיצי רשתות שונות על מנת להתמודד עם בעיות אלו. מאיצים אלה מתחלקים בין שתי קטגוריות עיקריות:
- Hardware accelerator for deep neural network training.
- Hardware accelerator for deep neural network inference.
מטרת הפרויקט:
במעבדת ENICS פיתחנו את MANNIX שהוא מאיץ חומרה המיועד לקטגוריה השנייה (inference). על בסיס ידע שנצבר מפרויקטים קודמים, בפרוייקט זה ניקח את נעשה לפרוייקט upscale ונאפשר תמיכה במודלים המוגדרים כstate of the art ובתמונות בגודל מלא .
תכולת הפרויקט:
מטלות הסטודנטים בפרוייקט זה הן:
- תמיכה ברשתות CNN עם features בעלי מימדים לא ידועים.
- הוספת תמיכה בקוונטיזציה של מודל.
- דחיסת זיכרון באמצעות פיתרון חומרתי.
קורסי קדם:
קורס עקרונות של תכנון מערכות דיגיטליות (8383607), קורס מעגלי ומערכות VLSI דיגיטליים (8383621)
דרישות נוספות:
למידת מכונה ובפרט למידה עמוקה, ידע בסיסי בשפת ורילוג ושפת c
מקורות:
הרקע לפרויקט:
בחברות בתחום הVLSI יש תהליך ארוך עד לשליחת הרכיב לTapeout. במהלך הדרך ישנה כתיבת קוד בשפות RTL, בדיקות נכונות לוגיות ויישום ברמת הBEOL. בכל שלב ישנה חלוקה בין רמות שונות של הרכיבים, רמת יחידה (Unit), אשכול (Cluster) וצ'יפ כולל (Full Chip).
מכיוון וכל שלב תלוי בקודמו, תהליכים אלו מתרחשים בשיטת הPipeline כאשר כל יחידה שולחת את הפיתוח שנעשה בחלקים על מנת שהרמה מעל תוכל להתחיל לעבוד ולקדם את המשך הפרוייקט. שיטה זו כמובן מייעלת זמנים.
שיטה זו מעלה צורך לייצור מנגנון אשר משלב קוד חדש בקוד הקיים בצורה 'חלקה'. בשונה מעולם התוכנה בו משחררים גרסא ראשונית ועליה מדביקים עדכונים שמשפרים ביצועים או מוסיפים תכונות חדשות לגמריי, בעולם החומרה נדרש לבצע את האינטגרציה במהלך שלבי התכנון. בכל שלב בתהליך המהנדס משחרר גרסא לשלב הבא בתהליך התכנון רק לאחר עמידה ברשימה של דרישות מסויימות בהתאם לשלב בתהליך. הרשימה כוללת בתוכה דברים מגוונים אשר משתנים בין חברה לחברה, והכרחיים לניהול מיטבי של הפרוייקט מתחילתו ועד לTapeout. הרשימה ארוכה וכוללת בתוכה דרישות להתנהלות ברמת הקוד החומרתי, בדיקת רגיסטרים וטבלאות, התיישרות למתודולוגיה פנים-חברה ועוד. על מנת לייעל זמני עבודה ולחסוך שעות מהנדס, ברצוננו לייצר סביבת עבודה שבהינתן קונפיגורציה מתאימה תדע לעבור על הרשימה אל מול הקוד ולהדפיס דו''ח מפורט על כלל השלבים בזמן מינימלי.
מטרת הפרויקט:
היא להשוות בין שיטות שונות של CI-CD בתכנון רכיבי חומרה והתאמה שלהם לדרישות פנים-חברה.
תכולת הפרויקט:
בפרויקט נבחן שיטות שונות של CI-CD וניישם אותן בצורה המיטבית לדרישות החברה.
נכתוב סביבת עבודה שתאפשר להריץ בדיקות ברמות שונות בתהליך, לאחד את המידע לדו"ח לצורך תיקון ואף לשחרר גרסא לרמה הבאה.
סביבת העבודה תיכתב בשפת "Python" ותפעל על גבי מערכת ההפעלה "Unix".
סביבת העבודה תהיה עם GUI כך שהשימוש יהיה פשוט ו"User-Friendly".
הביצוע יהיה 'חדשני' בכך שייעזר בכלים עדכניים של Generative AI על מנת לייעל את כתיבת קוד הפרוייקט.
קורסי קדם:
אין
דרישות נוספות:
אין
מקורות:
- Continuous Integration and Delivery in Hardware Design - Nicholas R. Perlland (ISU)
- Applying Continuous Integration to Hardware Design and Verification - Francois Cerisier and Christian Rivier
הרקע לפרויקט:
שדרוג הכולל של הצ'יפ שלנו לתמוך בדור 6G, אנו נדרשים לממש מנוע יעודי אשר מבצע מגוון פעולות, modulation, scrambling, stream concatenation and more,. המנוע נדרש לעמוד גם בפעולות הנדרשות גם ל LTE-Cat1.
על סביבת הוריפיקציה החדשה לוודא שהמנוע עובד בכל מצבי ההפעלה השונים בצורה מדויקת כולל בדיקות ביצועים.
מטרת הפרויקט:
סביבת וריפיקציה שבודקת את הדיזיין בצורה מושלמת.
תכולת הפרויקט:
תכנון סביבת הוריפיקציה תוך שימוש בתשתיות הקיימות בחברה. על תשתיות אלו תבנה סביבת הוריפיקציה, שתעשה רנדומיזיציה של כל הקונפיגורציה, רנדומיזציה של המידע שנכנס לדיזיין, הפעלת פייטון עם כל מה שרונדם, השוואת תוצרי הפייטון עם מה שהדיזיין מוציא.
קורסי קדם:
אין
דרישות נוספות:
אין
מקורות:
- תקן 5G: 38.212,
- LTE: 36.211 / 36.212
הרקע לפרויקט:
זכרונות הם חלק עיקרי בצ'יפים היום ולכן נדרש תכנון רב בשביל לממש זכרון יעיל ביותר מבחינת שטח, מהירות וצריכת הספק. לכן נרצה לשפר ולייעל את הזכרון בכדי להשמיש אותו בצורה אופטימלית באפליקציות שונות.
מטרת הפרויקט:
זכרון זה, בעל אופי דינאמי, נדרש לבצע עליו רענון של מידע - מה שמגביל אותנו בהרבה תחומים ולכן נרצה לייעל את השיטת רענון.
תכולת הפרויקט:
המטרה היא לבנות ארכיטקטורה של זכרון דינאמי בעל יכולת רענון מידע בצרה יעילה בכדי לגבור על החסרונות ולהגיע לזכרון אופטימאלי. נחקור שיטות לביצוע רענון אשר חוסכות בשטח והספק על ידי סימולציות שונות והטמעתם במערכת שלמה.
קורסי קדם:
מעגלים משלובים או/ו מעגלים ספרתיים (יחד עם המעבדה)
דרישות נוספות:
ידע ב virtuoso
מקורות:
- Meinerzhagen, Pascal, Adam S. Teman, Robert Giterman, Noa Edri, Andreas Burg, and Alexander Fish. Gain-Cell Embedded DRAMs for Low-Power VLSI Systems-on-Chip / Pascal Meinerzhagen, Adam Teman, Robert Giterman, Noa Edri, Andreas Burg, Alexander Fish. Cham, Switzerland: Springer, 2018.
הרקע לפרויקט:
עבור יישומים רבים נדרשת יכולת ניצול מקסימלי של משאבי המעבד להרצה במקביל של כמות גדולה ככל שניתן של תהליכים יחסית. במעבדים מסוג זה המטרה היא להשיג התפוקה מצטברת מקסימלית של כלל התהליכים הרצים כאשר זמן הריצה של כל תהליך שלעצמו מתחילתו ועד סוף הינו בעל חשיבות משנית.
מטרת הפרויקט:
פיתוח ומימוש גרסת תת-מעבד מזערי על בסיס ארכיטקטורת ריסק-5 אשר מספק יחס עלות/ביצוע אופטימלי להרצת כמות תהליכים מקבילה וכן התאמת סביבת כלי תכנון חמרה לשימוש נח במעבד.
תכולת הפרויקט:
הכרות מעמיקה עם ארכיטקטורת ריסק-5, תכנון ומימוש המעבד בשפת ורילוג וכלי סינתזה ועל FPGA, התאמת סביבת פיתוח תכנה למעבד, בדיקה של תפקוד המעבד בהשוואה למעבד מוטמע מקובל עבור מאפייני שימוש שונים.
קורסי קדם:
נדרשת שליטה בסיסית טובה וניסיון בתחומים הבאים: תכן לוגי, מבנה מחשבים, קידוד ורילוג , קידוד C ופייתון בסיסי
דרישות נוספות:
ניסיון עבודה עם FPGA יתרון.
מקורות:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Barrel_processor
- מאמר רלוונטי להמחשה (הבנת רשות נוירונים אינה דרישה לפרויקט) RISC-V Barrel Processor for Deep Neural Network Acceleration https://drive.google.com/file/d/1D3WYp4_MeOHBHNu-YjOlbAhwCTwfY6Qd/view?…
הרקע לפרויקט:
הפרויקט עוסק בהגנה על חומרה מפני התקפות צד שמטרתן לגלות את המפתח הסודי של המערכת. אלגוריתמים קריפטוגרפיים הממומשים בחומרה (או על מעבד) זולגים מידע רב מערוצי צד. תוקף מתוחכם המודד ערוצים אלו יכול לחלץ מידע סודי מהמערכת, ובפרט את מפתחות ההצפנה הסודיים.
על מנת להגן מפני מתקפות כאלו ניתן להשתמש בסוגי טכניקות שונות, כאשר ניתן לסווגן לשני סוגים: הסתרת (hiding) המידע מערוצי הצד או מיסוך (masking) המידע. טכניקת הסתרת המידע עוסקת בשיטות לצמצם את זליגת המידע או לפגוע ביכולת הסנכרון של התוקף, בעוד טכניקת מיסוך עוסקת בהכנסת אקראיות לחישוב כך שהאלגוריתם בפועל לא יהיה ידוע.
מטרת הפרויקט:
במסגרת פרויקט זה הסטודנטים ישלבו מספר הגנות על מנת לפגוע ביכולות אלו של התוקף. מטרת הפרויקט היא מימוש הגנות מתחום ה־masking וה־hiding על מנת להקשות על ביצוע תקיפת ערוצי צד.
תכולת הפרויקט:
במהלך הפרויקט הסטודנטים ירכשו ידע בנושא חומרה בטוחה. בחלקו הראשון של הפרויקט הסטודנטים ישמישו את מערכת ה־chip whisperer המאפשרת כתיבת קוד תוכנה ל־micro-processor ומדידת צריכת ההספק שלו, וכן ימדדו את צריכת ההספק מאלגוריתם הצפנה ויחלצו את המפתח הסודי בעזרת אנליזה סטנדרטית.
בחלק השני של הפרויקט הסטודנטים ישנו את אלגוריתם ההצפנה וישלבו בו הגנות בתחום ה־masking וה־hiding על מנת לבצע הגנה משולבת, וימדדו את הביצועים של כל הגנה.
קורסי קדם:
83682 מבוא לחומרה בטוחה מורחב
מקורות:
חומר הקורס 83682, מאמרים ומחקר אקדמי של מנחה הקורס.
הרקע לפרויקט:
הפרויקט עוסק בהגנה על חומרה, ובפרט על שבבים, מפני התקפות חודרניות של הזרקות כשלים הנעשות בעזרת לייזר ממוקד. התקפות אלו מסייעות לתוקף לחלץ מידע סודי מאלגוריתם קריפטוגרפי על ידי יצירת שגיאות בנקודות שונות בחישוב.
רוב ההגנות הפיזיות מפני מתקפות כאלו אינן אפקטיביות מאחר ותוקף יכול בסופו של דבר לעקוף אותן, ולכן ההגנות הנפוצות עוסקות בזיהוי המתקפה ותגובה אליה. ניתן לחלק את סוג הזיהוי ל־2 – זיהוי עקיף של התקיפה, לדוגמה כתוצאה משגיאה בחישוב (בעזרת קודים לתיקון שגיאות) או זיהוי ישיר של התקיפה, לדוגמה בעזרת חיישן אופטי שמזהה את ההארה של הלייזר.
מטרת הפרויקט:
במסגרת פרויקט זה אנחנו נפתח חיישן מהסוג השני – חיישן אופטי ישיר שיזהה את ההארה של הלייזר. הייחודיות של חיישן זה הוא שהוא יהיה מורכב משערים דיגיטליים בלבד מה שיאפשר מימוש נוח ויעיל לצד הבלוק הדיגיטלי עליו הוא אמור להגן.
תכולת הפרויקט:
במהלך הפרויקט הסטודנטים ירכשו ידע בנושא חומרה בטוחה. בחלקו הראשון הם ילמדו את הרקע התאורטי וישחזרו את העבודה שנעשתה עד כה בנושא זה על בסיס מאמר שמנחה הפרויקט כתב. לאחר מכן הסטודנטים יפתחו את הרעיון ויציעו שיטות חדשניות להטמעת החיישן ולתכנון שלו המבוסס על תאי ספריה סטנדרטיים. העבודה תיעשה בסביבת הפיתוח של Cadence. תוצאות הפרויקט יבחנו בעזרת סימולציה של מודל המתקפה.
קורסי קדם:
83308 - מעגלים אלקטרוניים ספרתיים
דרישות נוספות:
83313 - מעגלים משולבים ספרתיים
מקורות:
https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/8763825
מחקר אקדמי של המנחה
הרקע לפרויקט:
TCAM is a special type of computer memory used in certain very-high-speed searching applications. It is also known as associative memory or associative storage and compares input search data against a table of stored data, and returns the address of matching data. At Marvell a TCAM BIST unit connects to it in order to test it. In verification the interface between the TCAM and the TCAM BIST unit is written as an agent, which can be run in 3 modes: master (replacing the TCAM BIST unit), slave (replacing the TCAM) and monitor (observing transactions on the interface).
מטרת הפרויקט:
An existing TCAM BIST agent does not support all TCAM functionality in master/slave modes. Need to explore TCAM and TCAM BIST unit behaviour in order to implement the required missing modes.
תכולת הפרויקט:
Expansion of the agent with the aim of supporting the compare function, investigation of TCAM compare algorithms and implementation of the algorithms in the following agent
קורסי קדם:
- משולבים 83313
דרישות נוספות:
אין
מקורות:
- Yu, Fang, Randy H. Katz, and Tirunellai V. Lakshman. "Gigabit rate packet pattern-matching using TCAM." Proceedings of the 12th IEEE International Conference on Network Protocols, 2004. ICNP 2004.. IEEE, 2004.
- Grigoryan, H., et al. "Generic BIST architecture for testing of content addressable memories." 2011 IEEE 17th International On-Line Testing Symposium. IEEE, 2011.
הרקע לפרויקט:
עד כה פותחו בקבוצה שלנו מספר לוגיקות שמטרתן להשיג אופטימליות במהירות והספק של תכנון מעגלים דיגיטליים.
לוגיקת Dual Mode Logic הינה לוגיקה המשלבת בין לוגיקת cmos הנפוצה, ובין לוגיקה דינאמית, ברמת השער (nand/nor) וכדומה. בלוגיקה זו קיימים שני מצבי פעולה:
מצב סטטי- שבו יש חיסכון באנרגיה אך ביצועים נמוכים.
מצב דינמי- שבו הביצועים גבוהים אך צריכת האנרגיה גבוהה.
שילוב בין המצבים מביא לשיפור הן במהירות הפעולה והן בצריכת ההספק. הלוגיקה הראתה תוצאות טובות מאוד בטכנולוגיות שונות ובארכיטקטורות שונות.
מעבר ללוגיקת DML, ישנן עוד לוגיקות שפותחו במעבדה כמו DMPL (Dual Mode Pass Logic) שגם הראתה יעילות רבה.
בפרויקט נרצה לפתח ולהשתמש במגוון לוגיקות דינאמיות שיוכלו לתת שיפור מקסימלי במהירות ובצריכת ההספק עבור טמפרטורות נמוכות.
מטרת הפרויקט:
מימוש מעגלים דיגיטליים מהירים ודלי הספק באמצעות לוגיקות דינאמיות חדשניות לטמפרטורות נמוכות.
תכולת הפרויקט:
בחינת מימוש לוגיקות דינאמיות עבור יצירת מעגלים דיגיטליים בטמפרטורות נמוכות ובחינת ארכיטקטורות שונות באמצעותן.
העבודה הינה באמצעות תוכנת virtuoso בטכנולוגיות מתקדמות.
קורסי קדם:
- קורס מעגלים ספרתיים 83-308
- מעבדה למעגלים ספרתיים 83-315
- מעגלים משולבים ספרתיים 83-313
מקורות:
- I. Levi and A. Fish, "Dual Mode Logic—Design for Energy Efficiency and High Performance," in IEEE Access, vol. 1, pp. 258-265, 2013, doi: 0.1109/ACCESS.2013.2262015.
- I. Stanger, N. Shavit, R. Taco, L. Yavits, M. Lanuzza and A. Fish, "Robust Dual Mode Pass Logic (DMPL) for Energy Efficiency and High Performance," 2020 IEEE International Symposium on Circuits and Systems (ISCAS), Seville, Spain, 2020, pp. 1-5, doi: 10.1109/ISCAS45731.2020.9181127.
הרקע לפרויקט:
תכנון מעגלים וההבנה שלהם הוא בסיס העשייה לקראת יצירת אפליקציות למטרות שונות. כיום, הצורך בתכנון מעלים שפועלים בטמפרטורות קריוגניות (כגון 77K ו-4.2K) תופס תאוצה עקב עלייה במספר התחומים שדורשים פעולה בתנאי קיצון כמו מחשוב קוונטי, תכנון דל הספק, חישת תמונה ועוד.
על מנת ליצור מעגל שיעבוד בצורה אופטימלית בטמפרטורות קריוגניות יש לעבוד עם מודלים עדכניים שמתחשבים בכל האפקטים שמשנים את התנהגות הטרנזיסטור בטווח הטמפרטורות הללו. כיום אין מודלים זמינים לכלי CAD המותאמים לטמפרטורות קריוגנית, לכן תכנון מעגלים מחייב למידה עמוקה של התהליכים הפיזיקליים והתאמת התכנון בעזרת יצירת קווי מנחה.
מטרת הפרויקט:
בפרויקט נצלול אל תוך תכנון מעגלים ומדידות קריוגניות. המעגלים שייבנו יועדו לפעול בצורה אופטימלית בטמפרטורות הקריוגניות, תוך מתן דגש על מטרת המעגל וטווחי הטמפרטורה שבו יפעל. המעגל הסופי יהיה ייחודי ויתרום רבות לביסוס תכנון מערכות המיועדות לאפליקציות קריוגניות.
תכולת הפרויקט:
על הסטודנטים לחקור על התהליכים שקורים בטמפרטורות קריוגניות מתוך מאמרים קיימים ולהבין את קווי המנחה לתכנון מעגלים. לאחר מכן על הסטודנטים להשתמש בקווי המנחה הללו כדי לבנות מעגלים שונים ואף לבצע מדידות על מנת להבין איך התהליכים הפיזיקלים ישפיעו על תכנון המעגל.
קורסי קדם:
מעגלים אלקטרונים ספרתיים, מעגלים משולבים ספרתיים, מעבדה למעגלים אלקטרוניים ספרתיים
מקורות:
הרקע לפרויקט:
Compact digital cameras now require a high pixel count, high imaging performance, and low power consumption. The advantages of a CMOS image sensor are low power and easy system integration with on-chip circuits.
High-speed CMOS image sensors with on-chip ADC have been developed, and the relatively simplified Single-Slope (SS) ADC is widely used in a variety of image sensors. The column-counter is one of the main building blocks of the SS-ADC, and its high-speed operation and low-power consumption operation are essential for meeting the imager requirements.
מטרת הפרויקט:
In this work the student plan to explore the state of-the art column counter architectures and design a high-speed and low power 10-bit column-parallel counter for SS -ADC.
תכולת הפרויקט:
- Literature survey
- Design consideration & analysis.
- Design: schematic, spice simulations, (layout work is pending on available resources).
קורסי קדם:
83313
מקורות:
- 12-bit Column-Parallel Single-Slope ADCs with Operation-Period-Reduced Time-to-Digital Converters for CMOS Image Sensors, Tokyo, Japan.
- A Low-power 65/14nm Stacked CMOS Image Sensor, Samsung Electronics, Hwaseong, South Korea.
הרקע לפרויקט:
Gain-cell embedded DRAM (GC-eDRAM) is a dynamic storage technology that presents an alternative to standard SRAM for various applications. In this project, novel circuit techniques will be developed for GC-eDRAM based memories to improve performance, power, and area (PPA) costs.
מטרת הפרויקט:
Characterization of novel GC-eDRAM bitcell topology and physical design of memory array based on it.
תכולת הפרויקט:
This research project will include Virtuoso based simulation in advanced technology nodes, designing the array architecture and implementing it in physical layout
קורסי קדם:
מעגלים משולבים ספרתיים 83-313
דרישות נוספות:
מעגלי ומערכות וי.אל.אס.איי. דיגיטליים - 83-612
מקורות:
- P. Meinerzhagen, A. Teman, R. Giterman, N. Edri, A. Burg, and A. Fish, Gain-Cell Embedded DRAMs for Low-Power VLSI Systems-on-Chip. Berlin, Germany: Springer, 2018.
- Teman A, Meinerzhagen P, Burg A, Fish A (2012) Review and classification of gain cell eDRAM implementations. In: Proc. IEEE Convention of Electrical and Electronics Engineers in Israel (IEEEI), pp 1–5
הרקע לפרויקט:
עבור יישומים רבים נדרשת יכולת ניצול מקסימלי של משאבי המעבד להרצה במקביל של כמות גדולה ככל שניתן של תהליכים יחסית. במעבדים מסוג זה המטרה היא להשיג התפוקה מצטברת מקסימלית של כלל התהליכים הרצים כאשר זמן הריצה של כל תהליך שלעצמו מתחילתו ועד סוף הינו בעל חשיבות משנית.
מטרת הפרויקט:
פיתוח ומימוש גרסת תת-מעבד מזערי על בסיס ארכיטקטורת ריסק-5 אשר מספק יחס עלות/ביצוע אופטימלי להרצת כמות תהליכים מקבילה וכן התאמת סביבת כלי תכנון חמרה לשימוש נח במעבד.
תכולת הפרויקט:
הכרות מעמיקה עם ארכיטקטורת ריסק-5, תכנון ומימוש המעבד בשפת ורילוג וכלי סינתזה ועל FPGA, התאמת סביבת פיתוח תכנה למעבד, בדיקה של תפקוד המעבד בהשוואה למעבד מוטמע מקובל עבור מאפייני שימוש שונים.
קורסי קדם:
נדרשת שליטה בסיסית טובה וניסיון בתחומים הבאים: תכן לוגי, מבנה מחשבים , קידוד C ופייתון בסיסי. קידוד ורילוג ניתן להשלמה במהלך הפרויקט.
דרישות נוספות:
ניסיון עבודה עם FPGA יתרון.
מקורות:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Barrel_processor מאמר רלוונטי להמחשה (הבנת רשות נוירונים אינה דרישה לפרויקט)
- RISC-V Barrel Processor for Deep Neural Network Acceleration
- https://drive.google.com/file/d/1D3WYp4_MeOHBHNu-YjOlbAhwCTwfY6Qd/view?…
הרקע לפרויקט:
ניתן לממש מעגלי חישוב אשר מבוססים על האינטראקציה בין מולקולות DNA . יחד עם זאת תכנון מעגלים מורכבים יותר המבוססים על DNA דורש הבנה מעמיקה בתחום הביולוגיה המולקולרית יחד עם יכולות תכנון וסימולציה מתקדמות
מטרת הפרויקט:
לבחון האם ניתן להשתמש בכלי שפותח במעבדה לתכנון של מערכת חישובית מורכבת המבוססת על דנ"א
תכולת הפרויקט:
סקר ספרות והכרות עם מאמרי מפתח בתחום חישוב דנ"א ועם כלי הסימולציה שפותח במעבדה.
תכנון באמצעות הכלי שתוכנן מערכת חישובית חדשנית.
קורסי קדם:
מעגלים משולבים
מקורות:
- A simple DNA gate motif for synthesizing large-scale circuits.
- Scaling Up Digital Circuit Computation with DNA Strand Displacement Cascades
הרקע לפרויקט:
רכיבים אשר מבוססים על ננו תעלות (רכיבים ננופלואידיים) שולטים בעזרת אות חשמלי בתנועתם של מולקולות טעונות. לאחרונה הראו שניתן לממש רכיבים כמו דיודות וטרנזיסטורים למימוש של מעגלים הדומים בהתנהגותם למעגלים אלקטרוניים. בעזרת רכיבים אלה הראנו כי ניתן לממש מעגל משולב שבו הזרם הוא זרם של יונים. מעגלים אלה נקראים מעגלים יונטרוניים משולבים. הכניסות והיציאות של מעגלים אלה מחוברים בעזרת אלקטרודות (שבהן מתרחש התהליך האלקטרוכימי) למערכת אלקטרונית. כחלק מהמאמץ להגדיל את המעגל היונטרוני יש ליצור ממשק יעיל ומיטבי בין המעגל המשולב היונטרוני לבין המערכת האלקטרונית
מטרת הפרויקט:
מימוש ממשק יעיל בין המערכת האלקטרונית למערכת היונטרונית ע"י תכנון של PCB Board המותאם לצרכי המערכת הפלואידית
תכולת הפרויקט:
- סקר ספרות על מעגלים יונטרוניים משולביםמדידה של מעגל יונטרוני – אופיין IV ן EIS (באמצעי מדידה סטנדרטיים)
- הבנת הצרכים של המערכת הפלואידית – (במידה ונצטרך לבצע תהליכים כימיים נוספים על גבי ה PCB על מנת ליצור ממשק חשמלי טוב יותר בין הבורד לבין הצ'יפ הננופלואידי הסטודנטים ילוו את התהליך)
- הפעלת הבורד הייעודי שתוכנן לתקשורת עם המעגל הפלואידי והפעלת החומרה הדרושה לשם
קורסי קדם:
מעגלים משולבים
מקורות:
- Sabbagh, Barak, Noa Edri Fraiman, Alex Fish, and Gilad Yossifon. "Designing with Iontronic Logic Gates─ From a Single Polyelectrolyte Diode to an Integrated Ionic Circuit." ACS Applied Materials & Interfaces 15, no. 19 (2023): 23361-23370
הרקע לפרויקט:
שלב ראשוני בריצוף גנומי בטכנולוגיות מתקדמות הינו מיפוי אות חישה חשמלי לרצף בסיסי הגנום הנדגם, בפרויקט זה נעזר בתשתית למידת מכונה ומאיצי חמרה לצורך שלב זה המכונה Basecalling
מטרת הפרויקט:
השלמת פיתוח פתרון מלא ל basecalling מבוסס למידת מכונה הנתמכת על ידי מאיץ חומרה.
תכולת הפרויקט:
יישום ואימון מודל למידת מכונה מבוססת רשת נוירונים לצורך מיפוי גנומי, הטמעה, שילוב ויישום הרשת בעזרת מאיץ חומרה.
קורסי קדם:
נדרשת שליטה טובה וניסיון בתחומים הבאים: תכן לוגי, קידוד C, ופייתון.
דרישות נוספות:
תידרש השלמת ידע עצמאית בלמידת מכונה, ותהליך ריצוף גנומי.
מקורות:
הרקע לפרויקט:
This project pertains to different applications of gain-cells using dynamic memory. From a technological perspective, we will be looking at a gain-cell based DRAM and testing its functionality. Additionally, we will be exploring hardware security applications.
מטרת הפרויקט:
By the end of this project, we hope to understand more about the gain-cell applications within the field of DRAM performance and hardware security. More specifically, we will aim to fully qualify the PUF (Physical Unclonable Device) on the Leo-II chip.
תכולת הפרויקט:
- Designing and testing various gain-cell layouts in Virtuoso using different transistors.
- Learning to communicate with the Leo-II chip using C-Code and working in a terminal
- Using Matlab to take data points and present them in a clear and impressionable manner
קורסי קדם:
מעגלים ספרתיים
מקורות:
הרקע לפרויקט:
This project will develop analog circuits which are detectors of laser and EM probing.
מטרת הפרויקט:
The goal of the project is to have a functional schematic and layout of the probing detector.
תכולת הפרויקט:
The student will develop the schematic in Virtuoso, simulate it and then perform layout. The layout will be validated using post-layout simulations.
קורסי קדם:
- Linear Circuits.
מקורות:
D. Zooker, Y. Weizman, A. Fish and O. Keren, "Silicon Proven 1.29 μm × 1.8 μm 65nm Sub-Vt Optical Sensor for Hardware Security Applications," in IEEE Access, vol. 11, pp. 136269-136278, 2023
הרקע לפרויקט:
יישומי בינה מלאכותית כגון זיהוי תמונה, ועיבוד שפה נדרשים לחישובים אריתמטיים אינטנסיביים המאופיינים על ידי מספר יחסית מצומצם של פונקציות מתמטיות ממוקדות הנקראות איטרטיבית וצורכות את מרבית משאבי החישוב. האצת חמרה ייעודית של פונקציות אלו יכולה ליעל את ביצועי תהליך החישוב באופן דרמטי מבחינת זמן תגובה ומשאבי אנרגיה.
מטרת הפרויקט:
בחירה של פונקציית חמרה להאצה בדגש על חישובים מקורבים לאקטיבציה הסתברותית דוגמת SoftMax
תכולת הפרויקט:
הגדרה, פיתוח ומימוש של המאיץ, מידול המאיץ, מדידה ושיפור רמת הדיוק של החישוב, הוכחת התכנות מימוש פיסי ע"י מימוש המאיץ בקוד ורילוג וסינתזה שלו.
קורסי קדם:
נדרשת שליטה טובה וניסיון בתחומים הבאים: תכן לוגי, קידוד C, ורילוג, ופייתון.
דרישות נוספות:
השתתפות בקורס "עקרונות של תכנון מערכות דיגיטליות" בסמסטר ב'
מקורות:
- Wikipedia – SoftMax Function
- Design Space Exploration for Softmax Implementations
- https://par.nsf.gov/servlets/purl/10197154
- Google Scholar - Search for Attention Is All You Need
הרקע לפרויקט:
רכיבים אשר מבוססים על ננו תעלות (רכיבים ננופלואידיים) שולטים בעזרת אות חשמלי בתנועתם של מולקולות טעונות. לאחרונה הראו שניתן לממש רכיבים כמו דיודות וטרנזיסטורים למימוש של מעגלים הדומים בהתנהגותם למעגלים אלקטרוניים. בעזרת רכיבים אלה הראנו כי ניתן לממש מעגל משולב שבו הזרם הוא זרם של יונים. מעגלים אלה נקראים מעגלים יונטרוניים משולבים. כיום לא קיימים כלי סימולציה המאפשרים לתכנן ולבחון מראש את ההתנהגות של מעגלים אלה, בדומה לכלים הקיימים בתחום האלקטרוניקה.
מטרת הפרויקט:
פרויקט המשך אשר מטרתו ליצור מודל חשמלי יעיל ואמין לרכיב הננופלואידי על מנת לחזות בצורה טובה את התנהגות המעגל היונטרוני המשולב
תכולת הפרויקט:
סקר ספרות על מעגלים יונטרוניים משולבים התנסות בכתיבת מודל בשפת וורילוג A וסימולציה בכלים לתכנון מעגלים אלקטרוניים.
היכרות עם האפשרויות השונות למדל רכיבים ננופלואידיים ומימוש האפשרות המתאימה ביותר. סימולציה של מעגל יונטרוני משולב והשוואה למדידות.
קורסי קדם:
- מעגלים משולבים
מקורות:
Sabbagh, Barak, Noa Edri Fraiman, Alex Fish, and Gilad Yossifon. "Designing with Iontronic Logic Gates─ From a Single Polyelectrolyte Diode to an Integrated Ionic Circuit." ACS Applied Materials & Interfaces 15, no. 19 (2023): 23361-23370.
הרקע לפרויקט:
בפרוייקט זה נעשה שימוש באלגוריתמים ובנתונים על מנת ליישם חיישני ספקטרום זעירים על שבב
מטרת הפרויקט:
יישום אלגוריתמים לייצוג, מיון ועיבוד נתונים לשם יישום של התקני חישה לספקטרום
תכולת הפרויקט:
יישום אלגוריתמים לייצוג, מיון ועיבוד נתונים
קורסי קדם:
מבוא ללמידת מכונה ו/או למידה עמוקה, תכנות בפייתון
דרישות נוספות:
כדאי לקחת קורסים בהתקני ננואלקטרוניקה, טכנולוגיות גרפן, טכנולוגיות גלאים
מקורות:
הרקע לפרויקט:
בפרוייקט זה יש ללמוד על מקורות אור קוונטיים, תכונותיהם ואופן המדידה והניתוח הסטטיסטי של פליטת פוטונים. במהלך הפרוייקט מספר שלבים, הכולל:
- הכרות והבנה של מערכת המדידה
- איסוף נתונים
- ניתוח נתונים סטטיסטיים באמצעות כלי למידה עמוקה.
עבור שלב 3 - יינתנו נתונים מדודים לסטודנטים בתחילת הסמסטר כדי להתחיל את עבודת התכנות על בסיס נתונים קיימים.
מטרת הפרויקט:
בניית כלי ניתוח נתונים סטטיסטי למדידות קוונטיות
תכולת הפרויקט:
- לימוד מערכת מדידה אופטית לביצוע מדידות קוונטיות.
- ביצוע מדידות ואיסוף נתונים.
- כתיבת קוד לניתוח נתונים.
קורסי קדם:
למידת מכונה, נסיון בתכנות בפייתון
דרישות נוספות:
למידת מכונה, נסיון בתכנות בפייתון
מקורות:
https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acsnano.4c03640